ODRŽAN SASTANAK

Božinović: Potpora GSV-a naporima Vlade u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine

Temeljem Direktive EU o privremenoj zaštiti, dodao je, to podrazumijeva i podršku uključivanju na hrvatsko tržište rada

Davor Božinović

 Goran Mehkek/Cropix

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u ponedjeljak je dalo punu podršku naporima Vlade u aktivnostima vezanima za prihvat, zbrinjavanje i uključivanje ukrajinskih izbjeglica u hrvatsko društvo i svijet rada, a dogovoreno je jače uključivanje socijalnih partnera na razini županija.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi novinarima nakon gotovo trosatnog sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca rekao je da je GSV izrazio punu solidarnost i brigu za ukrajinski narod koji u ovim trenucima rata trpi najveće posljedice razorne ruske agresije.

GSV podržava aktivnosti i uložene napore Vlade RH u pružanju pomoći, prihvatu, zbrinjavanju i integraciji ukrajinskih izbjeglica u hrvatsko društvo, rekao je.

Temeljem Direktive EU o privremenoj zaštiti, dodao je, to podrazumijeva i podršku uključivanju na hrvatsko tržište rada i u sustav obrazovanja, uz uvažavanje njihovog izbora.

Ukrajinskim izbjeglicama osigurat će se jednaka prava na tržištu rada

Socijalni partneri su se dogovorili da svatko iz svog područja nadležnosti ukrajinskim izbjeglicama koje će uključiti na tržište rada osigura jednaka prava i mogućnosti kao što ih imaju hrvatski radnici, rekao je.

Tripartitni sastanci socijalnih partnera na tu temu ubuduće će se održavati, osim na državnoj razini, i na razini županija, s obzirom na to da će se najveći dio operativnih poslova - pogotovo kada se radi o zbrinjavanju, školovanju, pronalasku poslova na tržištu rada - odvijati upravo na lokalnoj razini.

O ostalim pitanjima GSV nastavlja dijalog predviđenom dinamikom, rekao je Božinović, no pitanje prihvata izbjeglica iz Ukrajine je, kako je rekao, izvanredno pitanje koje dodatno potiče na razmjenu iskustava i na korekcije bude li potrebe, kako bi angažman bio maksimalno učinkovit.

U Hrvatskoj je trenutačno više od 8.600 izbjeglica, iz Ukrajine je u zemlje EU izbjeglo više d 3,5 milijuna ljudi, a ministar napominje da će se taj broj i dalje povećavati.

"I zato se pripremamo na način da su u sve napore od prvog dana uključen svi relevantni dionici, ne samo državne institucije, ne samo socijalni partneri, već i nevladine organizacije i naravno naši građani koji i u ovoj krizi pokazuju visoku dozu i razumijevanja i empatije za ukrajinske izbjeglice", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:10