ŠVERC KOKAINA

Božinović o velikoj akciji uhićenja krijumčara droge: Ovakvi se rezultati ne događaju slučajno

Hrvatska policija već nekoliko godina koordinira međunarodne akcije koje se tiču najtežih oblika kaznenih dijela...

Davor Božinović

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se akcija u kojoj je uhićeno više osoba zbog krijumčarenja 1,5 tona kokaina nije dogodila slučajno, ustvrdivši da se hrvatska policija pozicionirala kao pouzdan partner međunarodnim policijskim organizacijama.

Riječ je o jednoj od najvećih akcija, barem kad se radi o hrvatskoj policiji i organiziranom kriminalu, ustvrdio je Božinović na konferenciji za novinare i čestitao ravnatelju policije Nikoli Milini i istražiteljskom timu koji je u koordinaciji s Uskokom došao do takvog rezultata.

MUP je u suradnji s Uskokom dovršio kriminalističko istraživanje međunarodnog karaktera i uhitio 10 osoba za koje se sumnja da su prokrijumčarile najmanje 1,5 tona kokaina iz Južne Amerike.

Hrvatska policija već nekoliko godina koordinira međunarodne akcije koje se tiču najtežih oblika kaznenih dijela, a u posljednjih četiri, pet godina razbila je čak 128 kriminalnih udruženja, istaknuo je Božinović.

"Hrvatska policija se pozicionirala kao jedan od najpouzdanijih partnera međunarodnih policijskih i drugih sigurnosnih organizacija na ovom dijelu Europe", ustvrdio je.

Istaknuo je da su ojačali suradnju s EUROPOL-om i američkim agencijama, te ojačali međusobno povjerenje. SAD nisu samo ukinule vize za nositelje hrvatskih putovnica već su Hrvatsku svrstale među tri europske države koje uživaju privilegij brzog prelaska granica, u prosjeku 90 sekundi, napomenuo je.

O padu drona - čuli ste eksperte i vještake

Za tržište narkotika Božinović je ocijenio da se širi, kao i akteri na tom tržištu na jugoistoku Europe, ali rezultati policije su najbolji otkad se vode statistike.

Upitan ima li ova akcija veze s uhićenjima u Srbiji, gdje je među pet osoba uhićen i narkobos Darko Šarić, rekao je da hrvatska policija surađuje s drugim državama, pa u ovom trenutku postoji mogućnost suradnje i u tom konkretnom predmetu.

Vezano za aplikaciju Sky, koja je navodno pomogla u hvatanju kriminalaca, rekao je kako nikakve aplikacije ne bi pomogle da nije bilo istraživačkog rada policajaca, koji traje vrlo dugo.

Glede inicijative Mosta o smjeni tri ministra Božinović je ustvrdio kako je zakašnjela, a radi se o pokušaju dobivanja političkih poena na činjenici da se neke stvari znaju, nedostatku političke vizije i nekoj vrsti populizma.

Osvrnuo se i na rezultate istrage pada drona, odgovorivši novinarima, koji su ga pitali je li mu jasno što se to srušilo na Zagreb, da su čuli eksperte i vještake.

Poznate su činjenice, u dronu su bili bomba i upaljač, došlo je do rasprskavanja bombe zbog nekakve eksplozivne tvari, kazao je, dok nalaz Centra za vještačenja Ivan Vučetić nije pronašao tragove vojnog ni privrednog eksploziva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:46