PRESS KONFERENCIJA

Božinović: ‘Istražit ćemo uzrok smrti specijalca ATJ Lučko. Drugi je u ozbiljnom stanju u bolnici‘

Pripadnik ATJ Lučko umro je jučer, nakon što se dan prije srušio na kondicijskom treningu

Davor Božinović

 Bozo Radic/Cropix

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, povodom stradavanja jednog pripadnika i hospitalizacije drugog pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, izjave za javnost dali su potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

Tridesetogodišnji pripadnik ATJ-a Lučko preminuo je tijekom obuke, a drugom je pozlilo te je završio u bolnici. Obojici je pozlilo u ponedjeljak, a jedan od njih preminuo je u utorak ujutro u bolnici Sveti Duh.

- Pogođen sam iznenadnom smrću i neočekivanim odlaskom Tomislava, izražavam sućut njegovoj obitelji, njegovog djeci koja su ostala bez roditelja- kazao je Božinović.

- Stanje njegova kolege Andreja je ozbiljno čim je na intenzivnoj, no u ovom trenutku je stabilno. Liječnici prate njegovo stanje, ali im teško procijeniti u kom smjeru će se to stanje razvijati - dodao je Božinović.

- Što se tiče ministarstva, ustrajat ćemo na svim činjenicama kako bi došli do saznanja što se dogodilo, kako bi vidjeli o čemu se ovdje radilo. Prema svemu sudeći, ovo nije nova vježba, nije riječ o novom vidu obuke. Pokušavamo doći do što je moguće više preciznih informacija - kazao je ministar.

Sućut obitelji preminulog specijalca izrazio je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Petog rujna, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja. Preliminarne nalaze nemamo, nemamo čvrsti dokaz o čemu se radi. Apsolutno nije bilo drugih pripadnika kod kojih su jučer zabilježena ovakva stanja. Nije točna informacija koja se pojavila u medijima da je bilo tko, osim dvojice specijalaca, imalo bilo kakvih zdravstvenih problema - rekao je Milina. Dodao je i kako specijalci prolaze najrigoroznije zdravstvene provjere.

Ponovio je i kako zasad nema nikakvih indicija što se tiče toksikoloških nalaza, kako ne postoji nikakav čvrsti dokaz o čemu se točno radi, te kako nam jedino preostaje da čekamo toksikološke informacije.

- ATJ Lučko je najelitnija postrojba policije i kao takva pristupa svakodnevnoj obuci. Temeljni posao svakog specijalca je obuka i biti spreman. To nisu uobičajeni treninzi koje provode rekreativci po teretanama i borilačkim dvoranama - objasnio je zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

- Da bi netko postao pripadnikom jedinice u trajnom ili privremenom rješenju, mora imati liječnički pregled A kategorije. To je najrigorozniji liječnički pregled koji se može napraviti i koji se pravi nad pripadnicima MUP-a. Riječ je o svakako teškom treningu, no zapovjednici su ga stručno pripremili. I kada gledamo najelitnija nogometna natjecanja možemo vidjeti kako nogometaši se ruše na terenu- kazao je Bilobrk, te ponovio kako još nemamo preliminarne nalaze. Bilobrk je ustvrdio i kako je stanje u ATJ Lučko u posljednjih 5 godina bolje nego ikad prije.

Na pitanje o mehanizmima psihološke pomoći u policiji Milina je odgovorio kako on dobro funkcionira.

-Psihološku potporu moramo tražiti na dnevnoj bazi. Sudjelujemo u stresnim situacijama. To je naš posao. Odmah se aktivira mehanizam psihološke pomoći i potpore - odgovorio je glavni ravnatelj policije.

Na pitanje novinara hoće li sve policajce podvrgnuti testiranju nakon ovog slučaja, Milina je kazao kako nema indikacija da će sve službenike podvrgnuli testiranju na droge.

- Ovo što govorite nije primjereno, jer su svi pripadnici prošli liječničke preglede. Zašto ne bi sve građanine hrvatske onda testirali? Svi pripadnici policije idu na redovite liječničke preglede svakih šest mjeseci - kazao je Milina i dodao da nema argumenata da treba posebno testirati sve pripadnike. - To je ponižavajuće - smatra.

- Ljudi ne bi bili u tim postrojbama u slučaju da nisu prošli cjelovite preglede. To je jasno. Mi imamo 12 psihologa. Znam kada je u pitanju bilo koja intervencija - zaključio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:12