SUDBINA HRASTA

Boris Dežulović: Kako se u kafanskoj tuči raspao svehrvatski svedržavni pokret sviju hrvatskih državotvornih snaga

Tako se u samo osam mjeseci nakon što je predstavljen kao politički pokret za 'obnovu zajedništva Hrvata', Hrvatski rast raspao u općoj tučnjavi
 Mišo Lišanin / CROPIX

Potkraj prošle godine sastao se šlag hrvatske domoljubne inteligencije da konačno pod jedan krov okupi sve državotvorne udruge i stranke, od hrvatskih republikanaca preko hrvatskih demokršćana do hrvatskih liberala, piše Boris Dežulović u Slobodnoj Dalmaciji . Program su brzo riješili – granitno jedinstvo svih državotvornih snaga – i ostalo im još samo da smisle naziv. Pa im se učinilo zgodnim da skraćenica ne bude još jedna od onih nezgrapnih nakupina suglasnika, nego i imenica što se lako pamti, dakle Hrvatsko-Nešto, ali...

Obnova zajedništva

- Meni je to malo glupo – javio se Hrvoje Hitrec.

- Zašto? - zbunjeno ga je pogledala Željka Markić.

- Mislim da moramo biti konkretniji, jasniji. Hrvatsko Nešto je u redu, ali što to znači? Što “Nešto”?

- Ne, ne, mislim hrvatsko-nešto kao koncept, razumiješ, Hrvatska desnica, Hrvatska pesnica, hrvatsko nešto, ali da je ujedno i imenica. Kao što je naš Glas roditelja za djecu, a skraćenica GROZD. Kužiš?

- Znam. Hrkljuš! – dosjetio se Josip Jurčević.

- Šta ti je, bogati, Hrkljuš? - pitao je zbunjeno Miroslav Tuđman.

- Ona narodna igra, iz Bosne – stao je objašnjavati ugledni povjesničar.

- Mislio sam da bi bilo prilično da naglasimo zajedništvo hrvatskog povijesnog prostora, zajedništvo domovinske i iseljene Hr...

- Znam hrkljuš – prekinuo ga je Tuđman Junior.

- Ali od čega je to skraćenica?

- A, to. Hrvatska republikanska katoličko liberalna jedinstvena udruga... štranaka.

- Štranaka?!?

- Jebiga, daj mi ti neku riječ na Š. Tražio sam svu noć.

Koji dan kasnije, desetoga prosinca, sjetit ćete se tog historijskog događaja, u Zagrebu je pompozno - pred novinarom Hine, nervoznom čistačicom Europskog doma i grupom starijih ljubitelja prirode – utemeljen politički pokret autoritativnog naziva Hrvatski rast, skraćeno Hrast.

Okupilo se u Hrastu sve što nešto znači na hrvatskoj političkoj sceni, od Hitrecova Hrvatskog kulturnog vijeća i Hrvatske republikanske zajednice do udruge GROZD, od Josipa Jurčevića do Obiteljske stranke, od Miroslava Tuđmana do Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac. Čak je i Boris Ljubičić dočekao da konačno nekome uvali one svoje crveno-plave kvadratiće s kojima nas maltretira već dvadeset godina.

- Mi se protivimo podjelama u hrvatskom društvu – naglasili su osnivači na predstavljanju u Europskom domu.

- Obnova zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske jedna je od temeljnih programskih odrednica Hrkljuša.

- Hrasta.

- Hrasta, ja se ispričavam.

Osam mjeseci prošlo je otada, osam mjeseci Hrast je širio svoju hladovinu okupljajući sve što hrvatski diše. Nije se u tom međuvremenu mnogo čulo za njih, ali to je, shvatili ste, zbog blokade jugosrpskih medijskih komesara. Zbog te smo medijske blokade tek ovih dana tako saznali da se Hrvatski rast, politički pokret za uspješnu Hrvatsku, još prije mjesec dana uspješno – raspao.

Što je bilo? Najprije su pred sjednicu Predsjedništva članovi saznali da su u udruzi Glas roditelja za djecu pregovarali o izbornoj koaliciji Hrasta s dvije-tri od dvadesetak hrvatskih stranaka prava, pa je predsjednica pokreta, Željka Markić iz GROZD-a, odlučila zatvoriti sjednicu. Onda su članovi Predsjedništva vidjeli da su na zatvorenu sjednicu pozvani i Ladislav Ilčić, predsjednik GROZD-a, i Krešimir Miletić, predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac, pa su zatražili da ih izbace.

Onda je Željka Markić pozvala u dvoranu Antu Šimića iz udruge Macelj 1945 i predsjednika Hrvatske republikanske zajednice Marija Marcosa Ostojića, koji su napali člana Predsjedništva Hrasta Željka Tomaševića. Onda je skočio da intervenira dopredsjednik Udruge Zavjet general Željko Glasnović.

Onda im je dojurio u pomoć Josip Jurčević, koji je, nezadovoljan valjda hrvatstvom Hrasta, u međuvremenu osnovao frakciju Hrvatski hrast, dakle Hrvatski Hrvatski rast, pa zajedno sa uglednim hrvatskim otmičarem aviona Zvonkom Bušićem, nezadovoljan valjda hrvatstvom Hrvatskog Hrvatskog Hrasta, i udrugu Hrvatski plamen.

Onda je frakcija udruga okupljenih oko Glasa koncila ljutito iz prostorija iznijela računalo i fotokopirni stroj.

Onda je došla policija.

Prijeti gluhi politički vakuum

Tako se, samo osam mjeseci nakon što je pompozno predstavljen kao politički pokret za “obnovu zajedništva Hrvata”, a “protiv podjela u hrvatskom društvu”, Hrvatski rast raspao u općoj tučnjavi, uz psovke i šamare. Otišao svatko na svoju stranu, Glas roditelja za djecu na jednu, Obiteljska stranka na drugu, Udruga Zavjet na treću, Udruga Macelj 1945 na četvrtu, Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac na petu, Hrvatsko kulturno vijeće na šestu, Hrvatska republikanska zajednica na sedmu, Hrvatski hrast na osmu, Hrvatski plamen na devetu, a Hrvatska republikanska kršćansko-liberalna jedinstvena udruga štranaka na desetu. Raspao se svehrvatski svedržavni pokret sviju hrvatskih državotvornih snaga u kafanskoj tuči desetak redikula.

Bilo je, jasno, u bogatoj povijesnici hrvatskoga državnog prava mnogo slučajeva da je policija upadala na sastanke hrvatskih domoljuba, kroz cijelu historiju milicioneri i žandari su ih progonili, hapsili, isljeđivali, tukli i zatvarali, a sada ih, eto, i razdvajaju.

Gluhi politički vakuum prijeti tako mladoj hrvatskoj državi ako iz Glasa roditelja za djecu ne vrate Hrvatskom rastu fotokopirni stroj, a međunarodna javnost sa strepnjom čeka reakciju Hrvatskog hrasta lužnjaka, Hrvatskog hibiscusa, Hrvatske zore, Hrvatskog ognjišta i Udruge za pomoć osobama s poteškoćama u hrvatskom rastu.

- U Hrvatskoj je sazrelo vrijeme za novu političku snagu, široki pokret koji će objediniti sve državotvorne stranke i udruge – započet će već sutra Miroslav Tuđman, pa objaviti svečanim glasom. - Pazi sad: Povijesni Savez Iseljene Hrvatske I Junačke Asocijacije Tuđmanovih Ratnih, Iznadstranačkih, Jedinstvenih Alijansi!

- Šta ja znam – slovkat će u glavi Hrvoje Hitrec. - Skraćenica mi je malo predugačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:43