DETALJI BURNE SJEDNICE

Borasov položaj oslabljen: Jedan prorektor dao ostavku na Filozofskom, drugi mora u mirovinu

Mislim da smo danas napravili dobar korak prema raščišćavanju problema na Sveučilištu, kaže jedan član Savjeta
Damir Boras
 Bruno Konjevic/Cropix

Nakon sedmosatnog zasjedanja Sveučilišnog savjeta, savjetodavnog i nadzornog tijela Sveučilišta, doneseni su bitni zaključci vezani uz probleme na zagrebačkom Sveučilištu, a kojima se oslabljuje pozicija aktualnog rektora Damira Borasa.

Dva njegova prorektora trebaju otići s pozicija. Prorektor Miljenko Šimpraga morat će kuvertirati svoju ostavku na poziciju o.d. dekana Filozofskog fakulteta, gdje je prošloga ljeta postavljen po odluci Senata, a mimo volje Fakultetskog vijeća. Drugom prorektoru Anti Čoviću prestaje ugovor o radu na Sveučilištu, s obzirom na navršenu 71 godinu života.

Sjednica Savjeta kojom je predsjedao Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), prošla je, kako doznajemo, u prilično žustroj raspravi. Sudjelovao je i rektor Boras. Iako su se pridružili i prorektori, na zahtjev zamjenice predsjednika Savjeta, akademkinje Milene Žic Fuchs, koja se pozvala na Statut, prorektori su napustili sjednicu.

Prema zaključcima Savjeta, Miljenko Šimpraga mora otići s pozicije v.d. dekana Filozofskog fakulteta, a na njegovo mjesto bit će izabran novi obnašatelj dužnosti sa zadatkom pokretanja postupka izbora novoga dekana. Time bi se napokon razriješila višemjesečna upravljačka kriza na jednom od najvećih fakulteta.

Umirovljenje starijih od 70

Drugi zaključak Savjeta, o kojemu će biti obaviješten Senat i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, vezan je uz potrebu odlaska u mirovinu svih sveučilišnih profesora u akademskoj godini u kojoj navršavaju 70 godina. To znači da bi i prorektor Sveučilišta u Zagrebu Ante Čović (71) morao prekinuti ugovor o radu i otići s Hrvatskih studija, kao i iz Rektorata. Iznimka rada nakon 70. godine bit će u slučaju potrebe za profesorima koji rade na projektima. Zaključeno je i da će Uprava Sveučilišta za iduću sjednicu Senata, koja bi se trebala održati u ožujku, pripremiti popis svih zaposlenika koji su rođeni 30. rujna 1950. ili ranije, zajedno s pojašnjenjem pravne osnove po kojoj su u radnom odnosu.

Treći zaključak jest potreba za osnivanjem sveučilišnog povjerenstva sa zadatkom razmatranja svake prijave za seksualno uznemiravanje. Smatraju kako je nužno uvesti odgovornost za nepokretanje postupka. U aktualnom slučaju profesora Drage Roksandića, ukoliko se u postupku utvrdi da je bila riječ o seksualnom uznemiravanju, oduzet će mu se počasno zvanje professor emeritus.

Kako stoji u zaključcima Savjeta, postupci za prijave seksualnog uznemiravanja primarno će se rješavati na fakultetima, a Upravi Sveučilišta Savjet je predložio osnivanje stručnoga tijela koje će pratiti i pomagati sastavnicama u bržem i učinkovitijem rješavanju problema. Jedan od zanimljivih zaključaka o ovoj točci glasi: „Predlažemo organiziranje sveobuhvatne edukacije koja bi se trebala odnositi na zaposlene i studente, a u cilju prevencije i minimiziranja seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja“.

Četiri sata o FFZG-u

Kako doznajemo, stanje na Filozofskom fakultetu bila je točka dnevnog reda oko koje se najdulje raspravljalo, oko četiri sata. Po potvrdi dva člana Savjeta, rektor se upravo na toj temi, kao i na potrebi odlaska prorektora Šimprage, najviše uznemirio.

- Mislim da smo danas napravili dobar korak prema raščišćavanju problema na Sveučilištu. Bila je to velika rasprava, da ne kažem borba. Jedan od zaključaka jest da je potrebno napokon organizirati sjednicu Senata u živo, u adekvatnom prostoru, rekao nam je jedan član Savjeta.

Savjet je od rektora Damira Borasa zatražio sazivanje sjednice Senata u roku o 30 dana, a na temu rasprave o stanju na Sveučilištu.

- Primljeno je na znanje da je rektor prihvatio potrebu za ostavkom Miljenka Šimprage. Očekujemo od rektora da najskorije predloži imenovanje novoga o.d. dekana, izjavio je nakon sjednice Luka Burilović, koji je prihvatio odgovornost za nesazivanje sjednice Savjeta od listopada 2019. Po Statutu, Savjet se mora sastati četiri puta godišnje.

U dokumentu donosimo sve zaključke sa sjednice:

- Bila je održana sjednica, dnevni red se sastojao od pet točaka. Bilo je nazočno osam članova savjeta, čak nešto više, devet, ali predstavnik studenata nije verificiran od strane Senata pa nije imao mogućnost glasovanja. Odluke su se donosile od strane osam članova savjeta. Prva točka je bila prihvaćanje zapisnika s prethodne sjednice, prihvaćena je uz jedan glas suzdržan. Sve ostale točke su donesene jednoglasno, rekao je Burilović na press konferenciji pred zgradom Sveučilišta.

Šimpragina neopoziva ostavka

Došli smo do zajedničkih zaključaka i zadovoljan sam da smo ih donijeli. Pod drugom točkom bilo je stanje na Filozofskom fakultetu. Znate i sami da je to ovih dana bilo tema, ali moramo reći i ono što smo zaključili da je stanje na Filozofskom fakultetu tema koja se dugi niz godina događa. Razumijemo tu situaciju, ali je intencija Sveučilišta i nas da se stanje koje je tamo nije dobro, to je stanje koje treba popraviti. Mi kao Sveučilišni savjet smo donijeli nekoliko zaključaka. Primljeno je na znanje da je rektor Boras prihvatio neopozivu ostavku prorektora Miljenka Šimprage na funkciju obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta. Očekujem od rektora Borasa da u najskorijem vremenu predloži Senatu imenovanje novoga obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta. Očekuje se od novoimenovanoga da u propisanom roku, a misli se prije svega 1.6. provede postupak izbora dekana Filozofskog fakulteta - kazao je Burilović.

Burilović kaže da je u pogledu seksualnog zlostavljanja jednoglasno osuđen svaki vid takvog nasilja, a sugerirano je i donošenje izmjena Etičkog kodeksa.

- Dali smo do znanja da je svako seksualno zlostavljanje i uznemiravanje neprihvatljivo. To je stav samog Sveučilišta, ali i Savjeta. Izražavamo željenje i snažnu potporu svim žrtvama i upućuje na institucionalno postupanje u skladbu s odredbama etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu. Upravo taj etički kodeks datira iz 2007. godine i mora se unaprijediti i mora se izvršiti njegovo usklađivanje te ga ojačati. Postoje i etička povjerenstva na sastavnicama i Sveučilištu - kazao je Burilović.

Boras pristao na Senat uživo

Izjavio je i da nije bilo rasprave o osobnoj odgovornosti bilo kojeg pojedinca, pa tako ni rektora Borasa, a pritom je novinare uputio na zaključak Savjeta da se u roku od 30 dana sazove Senat na kojem bi se trebalo raspravljati o stanju na Sveučilištu.

- Rektor Boras je na to pristao. Inzistirali smo da je naša intencija da se Senat održi uživo, ali s obzirom na epidemiološku situaciju ćemo vidjeti sa Stožerom jer je to stotinjak ljudi. Savjet se može promatrati kao predstavničko tijelo Sveučilišta, da nađemo prostor, da li je to hotel Westin ili neka dvorana, gdje bi se uživo održao Senat. To je jedna od točaka kada smo počeli raspravu o stanju jer je to mogućnost koju Savjet ima da u određenim situacijama sazove Senat Sveučilišta, što smo i učinili. Rektor Boras je odmah prihvatio taj naš zahtjev i čak smo rekli u roku 30 dana i da je točka dnevnog reda rasprava o stanju na Sveučilištu - kazao je Burilović.

Na pitanje je li rektor Boras u jednom trenutku dignuo glas i rekao "ovo je moje Sveučilište", što je informacija koja se pojavila u nekim medijima, Burilović je kazao da nije bilo povišenih tonova.

- Došlo je do neslaganja i razmimoilaženja. Nisam čuo rečenicu tu od rektora - kazao je.

- U svim točkama dnevnog reda je rektor dužan i očekivali smo da da izvješće o njima, ali je bila nazočna i pravna služba budući da smo raspravljali o pravnim mišljenjima vezanim uz Filozofski fakultet i usvajanju izvješća. Imali smo pravno mišljenje Ministarstva obrazovanja i Sveučilišta koje se u jednom dijelu podudaralo, a u jednom ne. Nakon rasprave podnošenja izvješća profesora Šimprage koji je nakon tog rekao pod kojim je uvjetima došao, kakav je imao dogovor te je dao neopozivu ostavku koju je rektor prihvatio - kazao je.

Seksualno zlostavljanje

Burilović je kazao i da su generalno raspravljali o prijavama za seksualno zlostavljanje.

- Nije u pitanju jedan slučaj. Na kraju krajeva mi smo još u zaključcima rekli da će se vezano za pojave i prijave, ukoliko dođe do pravosudnog epiloga, da će se razmotriti status pojedinih emeritusa, ostalih zvanja i njihovo poništenje. Da smo raspravljali o jednom slučaju, nismo. Slučajeva je više, rekao je Burilović koji se zatim referirao na situacije da neki profesori i dalje imaju radni odnos iako su navršili više od 70 godina života. U toj je situaciji i prorektor Ante Čović.

- Donijeli smo zaključak da nam se na iduću sjednicu dostavi, na temelju nekakvih vijesti u medijima, da stručne službe donesu popis onih koji su rođeni do 30.9.1950. godine i prije, pa da vidimo njihov radni status na sastavnicama Sveučilišta. Mi ne znamo koliko je tih osoba. Nakon što nam dostave spisak tih osoba, da nam pravna služba i stručnjaci za radno pravo pojasne o svakoj osobi koji je njihov status da donesemo zaključke i da se provedu daljnji postupci. Ukoliko neki trebaju prekinuti radni odnos po sili zakona, to će se i dogoditi - kazao je Burilović.

- O cijelom stanju Sveučilišta smo donijeli kvalitetne zaključke. Radi se o puno elemenata koji se tiču i samih sastavnica. U 3. točki dnevnog reda smo donijeli zaključak vezano uz seksualno zlostavljanje da postupci moraju krenuti od sastavnica Sveučilišta. Traži se od Uprave i Senata da se osnuje posebno tijelo Sveučilišta u trajnom sastavu koje će pomagati vezano uz etički kodeks i etička povjerenstva. Mora se krenuti proves prijave od sastavnica prema gore, a onda rektor, ako oni to ne učine, mora pozivati na odgovornost. Ako to ne učini propituje se i rektorova odgovornost. Donijeli smo kvalitetna pravila kako u budućnosti eliminirati takve stvari koje su strašne i koje smo jasno i glasno osudili danas. Očekujemo sjednicu Senata na kojoj će biti i Sveučilišni savjet i da ćemo raspraviti o stanju na Sveučilištu - kazao je Burilović.

Burilović o BMW-u

Na pitanje o BMW-u kojeg vozi, a kojeg mu je osigrala HGK, o čemu je pisao Index, Burilović je kazao kako ne želi to komentirati jer se radi o netočnoj informaciji.

- Vozim taj auto ali ne u toj vrijednosti o kojoj govorite ni blizu. Kako možete napisati nešto što ne odgovara istini. Što ako vam dokažem? Auto je fleet, znate što je fleet? Najam. Trebali bi znati što je fleet. Nismo ga platili. Nemojte iznositi takvu vrijednost. Ne znam što više trebate dokazati protiv mene i što tražite. Otkrio sam od koje bolesti bolujem. Je li vama nije neugodno reći da to košta milijun kuna? - kazao je Burilović.

Nakon daljnjih pitanja o cijepljenju, Burilović je prekinuo konferenciju za medije i otišao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:55