REKTOR ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA

Boras u Petrinji: Nužno veće ulaganje u obrazovanje

Damir Boras
 Ronald Goršić / CROPIX

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istaknuo je u srijedu na otvorenju studentskog boravka u zgradi Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Odsjeka u Petrinji da je nužno veće ulaganje u obrazovanje te da je u pozivu učitelja važan njihov dignitet.

Boras je na prigodnoj svečanosti istaknuo da je obrazovanje ulaganje u budućnost, pri čemu je u pozivu učitelja vrlo važan njihov dignitet. "Zbog toga smo podržali štrajk učitelja, za koji vjerujemo da će uskoro dovesti do rješenja. Sveučilište se i inače zauzima za temeljne vrijednosti našeg društva, koje promičemo i obilježavajući njegovu 350. godišnjicu", rekao je Boras.

Tradicija učiteljstva u Petrinji, istaknuo je, važan je segment obrazovanja u Hrvatskoj. "Studente učimo kako je u njihovu zvanju važna tolerancija, poštivanje i uvažavanje drugoga, bez diktature politike", rekao je Boras.

Napomenuo je i da je nužno veće ulaganje u obrazovanje, za koje se u europskim državama izdvaja u prosjeku 1,2 posto proračuna, a u Hrvatskoj je palo na 0,6 posto.

O značenju Učiteljskog fakulteta u Petrinji i Metalurškog u Sisku za Sisačko-moslavačku županiju govorio je župan Ivo Žinić najavivši nastavak suradnje sa Sveučilištem, s namjerom da se u županiji utemelje i novi studiji.

Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić najavio je da će se iduće godine povećati kvote za upis na Učiteljski fakultet. "Vi ste ono najbolje što naše društvo ima i zbog toga moramo vratiti dignitet učitelja. Mi smo najveći i najbolji učiteljski fakultet u zemlji. Moramo prepoznati važnost učitelja i odgajatelja za naše društvo", poručio je Opić okupljenim studentima.

Otvaranjem studentskog boravka poboljšat će se standard studenata najstarije učiteljske obrazovne ustanove u Hrvatskoj, koja djeluje 158 godina. Prošle je godine otvorena studentska menza te je obnovljena fakultetska zgrada, a iduće godine trebao bi biti položen temeljac za studentski dom, čime će se osjetno poboljšati uvjeti studiranja za oko 500 studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:25