KANDIDATI PRED SENATOM

Boras: Imam favorita za novog zagrebačkog rektora! Moje afere? Sve je to izmišljeno, u funkciji politike

Ovo je akademski događaj na kojemu će naši kandidati i kandidatkinja lijepo predstaviti svoje programe, izjavio je Boras

Damir Boras

 Davor Pongracic/Cropix

- Imam favorita. I to nekoliko njih, izjavio je zagrebački rektor u odlasku Damir Boras, uoči izvanredne sjednice Senata Sveučilišta na kojoj svoje programe predstavljaju kandidati za budućeg rektora, odnosno rektoricu.

Na sjednici zatvorenoj za medije, rektorske programe predstavljaju Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Marijan Klarica s Medicinskog fakulteta, Stjepan Lakušić s Građevinskog fakulteta i Tonći Lazibat s Ekonomskog fakulteta. Predviđeno je da svaki kandidat u 30 minuta predstavi program, a potom slijede pitanja članova Senata. Svaki kandidat ima na raspolaganju ukupno sat vremena.

- Ovo je akademski događaj na kojemu će naši kandidati i kandidatkinja lijepo predstaviti svoje programe. Vidjet ćemo koliko uvjerljivo obrazlažu programe, izjavio je Boras. Na pitanje očekuje li velike promjene na Sveučilištu, Boras kaže kako očekuje promjene u smislu financiranja koje je, po njemu, katastrofalno.

Dotakao se afera u svojim mandatima: Imao sam otprilike 80 posto podrške Senata. Sve afere su izmišljene, u funkciji politike, ne znam od koga, rekao je, prebacivši se na demografiju.

- Jedino kvalitetno visoko obrazovanje može zadržati mlade u Hrvatskoj, rekao je.

Dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Planinić uoči sjednice je kratko izjavio kako očekuje temeljitu raspravu i o tomu kako je funkcionirala sadašnja uprava Sveučilišta.

- Nadam se promjenama na bolje, rekao je.

Članovi Senata nisu otkrivali svoje favorite. Dekan Filozofskog fakulteta Domagoj Tončinić, izjavio je kako očekuje promjene.

- Neka pobijedi onaj tko ima najbolje rješenje za Sveučilište.

Tko će to biti, o tom-potom, izjavio je Tončinić.

Na upit hoće li on biti dio nove uprave Sveučilišta (prorektorska funkcija), dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec odgovorio je kako to ovisi o tomu tko će biti izabran na čelo Sveučilišta.

- Puno toga treba mijenjati. Sveučilište mora postati otvoreno prema svijetu, ali i interno povezati svoje fakultete. Bilo bi dobro probuditi u svima želje da se izbore za bolje Sveučilište, a time i bolju državu, izjavio je Gledec.

Svoga favorita na čelu sveučilišne uprave ne otkrivaju ni predstavnici studenata.

- Želimo Sveučilište koje je doraslo 21. stoljeću, koje je uključivo i radi na dobrobit studenata. Nova uprava mora se maknuti od svađa i unutarnjih nesuglasica koje izlaze u medije. Želimo atraktivno sveučilište i ne vidim smisao u igrama i igricama na sjednicama Senata, izjavio je predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora Ivan-Pavao Boras (koji, koliko je poznato, nije u srodstvu sa sadašnjim rektorom).

Izbor novoga čelnika Sveučilišta najavljen je za 1. ožujka. Članovi Senata, među kojima je 12 predstavnika studenata, rektora ili rektoricu će birati tajnim glasanjem, a pobijedit će onaj tko osvoji natpolovičnu većinu ukupnog broja glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:27