SLUČAJ ČAVAJDA

Bolnički liječnici traže novi zakon o pobačaju: ‘Stvara se atmosfera hajke, uloga priziva savjesti se pogrešno interpretirana‘

Napomenuli su da ginekološka struka pobačajem smatra prekid trudnoće do 22. tjedna...

Ilustracija

 Nenad Dugi/Cropix

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u petak je zatražila donošenje novog zakona o pobačaju i prekidu trudnoće, upozorivši da se poluistinama vezanima uz slučaj trudnice Mirele Čavajde stvara atmosfera hajke na liječnike te pogrešno interpretira uloga priziva savjesti.

Izražavajući iskreno žaljenje zbog tuge te trudnice čije nerođeno dijete ima tumor na mozgu, priopćili su kako sa zaprepaštenjem prate mnoštvo poluistina koje su preplavile medije i društvene mreže, a koje krivo informiraju opću, ali i stručnu javnost nedovoljno upućenu u pravnu regulativu cijelog slučaja.

"Nažalost, ovime se ponovo stvara atmosfera hajke na liječnike, što HUBOL smatra nedopustivim", naglasili su iz udruge.

Upozorili su da je uloga liječničkog priziva savjesti sasvim pogrešno interpretirana, naglasivši da taj institut ima svoj temelj kako u međunarodnim pravnim dokumentima, tako i u hrvatskim zakonima te u Kodeksu medicinske etike, ističući kako je oko instituta priziva savjesti pravno sve jasno.

Pravo na pobačaj i na priziv savjesti ne smiju isključivati jedno drugo

"Ono što je pak potrebno naglasiti je da se u slučaju navedene trudnice ne radi o prizivu savjesti. HUBOL smatra nužnim također naglasiti da zakonsko pravo žene na pobačaj na zahtjev i prekid trudnoće te pravo liječnika na priziv savjesti ne smiju isključivati jedno drugo. Ministarstvo zdravstva dužno je osigurati uvjete ostvarenja oba prava", naglasili su.

Napomenuli su da ginekološka struka pobačajem smatra prekid trudnoće do 22. tjedna, da je prekid trudnoće nakon tog perioda porod jer plod te dobi može preživjeti izvan maternice, pri čemu se prekid trudnoće porodom radi u slučaju ugroženog života majke i tada se nakon poroda vodi borba za život djeteta.

Istaknuli su da prekid trudnoće kod teško malformiranog ploda znači feticid koji nije reguliran u hrvatskom zakonodavstvu, tj. ne spominje ga nijedan propis, pa u HUBOL-u izražavaju bojazan da je stoga moguće zakonski kazneno prijaviti liječnika počinitelja feticida.

Prekid trudnoće u slučaju teško malformiranog ploda bez feticida se ne radi jer je besmislen, poručili su i dodali kako je, u slučaju prekida trudnoće porodom teško malformiranog ploda koji bi rezultirao porodom živog djeteta, liječnik neonatolog pedijatar zakonski dužan zbrinuti dijete na najbolji mogući način, jer inače i on riskira tužbu za nesavjesno liječenje.

U HUBOL-u stoga zahtijevaju donošenje novog zakona koji će jasno i nedvojbeno razjasniti sva prava i obveze liječnika vezane uz prekid trudnoće te štititi djecu, trudnice, majke i liječnike od pogrešnih tumačenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:07