1000 ZAPOSLENIH

Bolnica u Čakovcu obilježava 100. obljetnicu: Tamo dolaze rađati žene iz cijele Hrvatske, a doktori im samo pristižu

Dok mnoge bolnice imaju problem s nikad dočekanom obnovom, u ovoj se bolnici stalo nešto radi

Županijska bolnica Čakovec

 CROPIX

Županijska bolnica Čakovec danas obilježava 100. obljetnicu svog postojanja.

Bolnica u koju zbog dobre kadrovske popunjenosti i sve više novih usluga, dolazi i sve više pacijenata iz susjednih županija, a porađati se u Čakovec dolaze žene iz cijele Hrvatske, zadnjih se godina neprestano dodatno oprema i modernom medicinskom tehnologijom. U čakovečkoj bolnici se godišnje, uz partnera na porodu ili bez njega, porodi 1100 žena godišnje. Bolnica danas ima gotovo 1000 zaposlenih, od kojih je 777 zdravstvenih djelatnika pa je problem manjka medicinskog kadra s kojim se muči cijela Hrvatska, ovdje ipak, kaže ravnatelj dr. Igor Šegović, manje izražen.

Zanimljivo je da čakovečka bolnica ima sve više "prebjega", domaćih liječnika koji ne žele u inozemstvo, ali iz nekog razloga žele promijeniti radnu sredinu pa izabiru ŽB Čakovec. Prije nekoliko se godina dogodio presedan u hrvatskom zdravstvu, kad je u jednoj rundi, šest ortopeda iz Opće bolnice Varaždin prešlo u međimursku bolnicu.

Dok mnoge bolnice imaju problem s nikad dočekanom obnovom, u ovoj se bolnici stalo nešto radi. Čakovečka će bolnica još malo pa biti potpuno nova unutar starih zidova.

image

Županijska bolnica Čakovec

CROPIX
image

Županijska bolnica Čakovec

CROPIX

Trenutno u tijeku energetska obnova, obnova većeg dijela pedijatrije, s izgradnjom potpuno nove pedijatrijske dnevne bolnice. Stara će se kurija u krugu bolnice obnoviti i služiti kao stacionarni odjel palijativne skrbi, koju je sjever Hrvatske dosad imao samo u Novom Marofu pa su problemi s kapacitetima bili stalna tema. Zadnjih su godina obnovljena rađaonica, Paviljon psihijatrije s dnevnom bolnicom, rekonstruiran je operacijski trakt, obnovljeni su odjeli hitnog prijema, abdominalne i dječje kirurgije.

- Sve ove investicije omogućuju kvalitetniju skrb za pacijente, ali važan cilj je i privući i zadržati djelatnike bez kojih zgrade nemaju smisla. Iako smo u povoljnijoj kadrovskoj situaciji od nama sličnih bolnica, medicinskog osoblja nikad nije dovoljno. Uz zadržavanje postojećeg kadra cilj je zaposliti nove ljude i privući mlade liječnike specijaliste da dođu raditi u našu bolnicu. Ovdje smo zbog pacijenata i naša im usluga treba biti na najvišoj razini – kaže ravnatelj Šegović.

Ne prešućuje ni ono što bolnice uglavnom sakrivaju.

- Nećemo lagati nego priznati da nam se ponekad, hvala Bogu rijetko, dogode i greške i da dobivamo pritužbe pacijenata. Ali mi ih ne skrivamo nego o njima razgovaramo i poduzimamo mjere da se greške ne ponove – zaključio je ravnatelj, specijalist pedijatrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:35