BUNA

BOJKOT U ČEPINU 'Naša djeca neće ići u školu dok im ne vrate omiljenog učitelja'

Protiv učiteljice koja je vraćena na posao nemamo ništa, ali ovo je za našu djecu šok
 Vlado Kos/CROPIX

Nezadovoljni što je učitelj njihove djece kao tehnološki višak dobio otkaz, roditelji 19 učenika 2. b razreda Osnovne škole Miroslava Krleže u Čepinu odlučili su se na bojkot nastave.

Pravomoćna presuda

Svoju djecu do daljnjega neće slati u školu i izričito zahtijevaju da se učitelj Danko Pospišil vrati na svoje radno mjesto, koje je od utorka temeljem pravomoćne sudske presude Županijskog suda u Osijeku preuzela učiteljica Genoveva Franjković.

- Ovo što činimo nije usmjereno protiv učiteljice, već isključivo u interesu naše djece koja ne smiju ispaštati i naprasno, tri i pol mjeseca prije kraja školske godine, ostati bez omiljenog učitelja. Neka pronađu rješenje i premoste ovaj period do kraja školske godine jer će se tada zbog odlaska u mirovinu nekih učiteljica otvoriti radna mjesta, i tada se može, bez posljedica po našu djecu, postupiti prema sudskoj presudi - poručili su roditelji.

- Nama je to službeno rečeno tek prošlog četvrtka. Ne razumijemo kako se sustav može ovako poigravati s našom djecom. Nemamo ništa protiv učiteljice, ali mislimo da je i ona mogla ostati do kraja školske godine u školi u Belišću, gdje je radila i, koliko čujemo od bivšeg ravnatelja, ni jednog dana od odlaska iz Čepina nije bila bez posla.

Asistent u nastavi

Rekao nam je i da joj je ponuđen posao u Višnjevcu i jednoj školi u Osijeku, što je navodno odbijala i odlučila se sporiti sa školom. U redu. Imala je svoje razloge, ali mi ne želimo da zbog toga trpe naša djeca. Da ostanu bez omiljenog učitelja i dobiju učiteljicu koja će za godinu i pol dana u mirovinu - kazali su roditelji učenika koji jučer nisu došli u školu. Nova je učiteljica tako prvog radnog dana u učionici imala samo dvoje učenika, čiji se roditelji nisu pridružili bojkotu.

U razredu je i jedan učenik koji pohađa nastavu po posebnom programu, a jedan ima dijagnosticiran hiperkinetički poremećaj, zbog čega bi trebao imati asistenta u nastavi. Roditelji se pitaju zašto prije donošenja odluke o otkazu Pospišilu nisu konzultirani psiholozi i zašto se nije zatražilo njihovo mišljenje o tome kako će se njegov otkaz reflektirati na tu djecu. Tajana Barukčić, majka dječaka s hiperkinetičkim poremećajem, rekla nam je kako ga je morala voditi liječnici jer mu se zbog najave odlaska učitelja stanje pogoršalo.

- Učitelj Danko, koji je prije radio kao asistent, uspio je s njim uspostaviti fantastičan kontakt i odnos. Pridobio ga je da konflikte ne rješava nasilno i razred djeluje kao skladna cjelina. Za mog sina njegov je odlazak veliki šok - rekla je Tajana Barukčić.

Ravnateljica Mack Savanović istaknula je da razumije roditelje, no morala je postupiti po zakonu. Što se tiče njihove odluke da ne šalju djecu u školu, ona će nakon dva dana neopravdanih izostanaka o tome morati izvijestiti Centar za socijalnu skrb.

Neće odustati

Roditelji, tvrde, neće odustati od svog zahtjeva. Pisali su i pravobraniteljici za djecu, javili se županijskom Upravnom odjelu za prosvjetu... i čekaju odgovore.

Učiteljica nije htjela s nama razgovarati o ovom slučaju.

Vraćena nakon što je tužila školu

Korijen slučaja seže dvije i pol godine unatrag. Tada je Genoveva Franjković proglašena tehnološkim viškom i dobila je otkaz, ali tužila je školu. Lani u prosincu Županijski sud pravomoćno je presudio u njezinu korist te je naložio školi da je vrati na posao. Iako je tadašnji ravnatelj Josip Ambroš zatražio reviziju presude na Vrhovnom sudu, nova ravnateljica Branka Mack Savanović morala je postupiti po odluci suda. Kako za učiteljicu Franjković nije bilo drugog slobodnog radnog mjesta, provedena je procedura i Pospišil je proglašen tehnološkim viškom. On je pak počeo raditi 2013., kada je dobio posao na natječaju na koji se javila i učiteljica Franjković, no školski odbor izabrao je njega. Sada je pak uslijed sudske presude on morao otići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:58