RADOVAN FUCHS

‘Blizu smo rješenja za djecu koja ne idu na vjeronauk! Građanski odgoj u Zagrebu? Nije realno ove godine‘

Osobno podržavam građanski odgoj, no nije objektivno da inicijativa Grada Zagreba bude provedena ove godine, rekao je.
Radovan Fuchs
 Marko Todorov/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uoči sjednice užeg kabineta Vlade RH komentirao je uvođenje građanskog odgoja u škole, prenosi Dnevnik.hr.

- Važno je za reći da imamo građanski odgoj kao dio obveznog poučavanja u školama. Imamo ga u kurikulumu koji je usvojen od 2019. godine, tad je donesen i objavljen. U njemu su definirani ishodi učenja koji se postižu kroz predavanja, kroz različite predmete - povijest, zemljopis, hrvatski jezik i tako dalje, rekao je Fuchs.

- Rijeka je uvela kurikul prije nego je građanski odgoj uveden u obrazovni sustav kao obvezni predmet. Poučavanje o građanskom odgoju je definitivo korisno, dodao je Fuchs.

Pojasnio je proceduru uvođenja građanskog odgoja.

- Što se tiče realizacije, ne znam kako bi to trebalo napraviti. Onog časa kad je predmet dodan, inicijator mora pitati ravnatelje i škole žele li provoditi takav dodatni predmet, ravnatelji moraju kontaktirati roditelje, oni moraju izraziti želju hoće li njihovo dijete pohađati nastavu dodatnog predmeta i ako se sakupi dovoljan broj zainteresiranih, to se stavlja na školski odbor koji donosi odluku o tome hoće li se pohađati dodatni predmet, rekao je.

- Može li se to sve skupa stići - ne znam. U zagrebačkim školama je u tijeku proces javnog poziva za javljanje za školske odbore. Treba provesti i imenovanje školskih odbora..., dodao je Fuchs.

Istaknuo je da se građanski odgoj već poučava kroz druge predmete.

- Pet je dana do školske godine. No, ja ne vidim poseban razlog za uvođenje ovakvog pristupa poučavanja građanskog odgoja kad ga već poučavamo obvezno kroz druge predmete, rekao je.

- S druge strane, imamo još jedan problem - u Zagrebu je dobar dio škola zatražio skraćenje nastavnog sata na 40 minuta obrazlažući to organizacijskim problemima u smislu poštivanja epidemioloških mjera. Treba im više vremena za provjetravanje i čišćenje prostorija, objasnio je Fuchs.

Tvrdi da nije realno da građanski odgoj postane dio kurikuluma.

- Osobno podržavam građanski odgoj, nemam ništa protiv toga, no kako će se ova inicijativa Grada završiti - ne znam. Treba naći i osobe koje će taj predmet podučavati. Objektivno - ne bi bilo realno ove godine, rekao je Fuchs.

Poručio je da i djeca koja pohađaju vjeronauk trebaju slušati vjeronauk.

- Građanski odgoj i vjeronauk nisu usporedivi. I ona djeca koja pouhađaju vjeronauk trebaju slušati i građanski odgoj kako bi danas sutra bili odgovorni građani bez obzira na to kojoj vjeri pripadali. Vjeronauk je izborni predmet koji se mora pohađati kad se odabere, no građanski odgoj je obvezni predmet koji se poučava kroz više predmeta, rekao je Fuchs.

Navodi i da je vezano za vjeronauk bilo dosta kritike zbog toga što nije bilo alternative za učenike koji ga ne pohađaju, a nije bilo provedivo da se sat vjeronauka stavi na prvi ili posljednji sat u rasporedu.

- Ekspertna grupa radi na tome, mislim da smo blizu jednog predmeta koji bi bio za onu djecu koja nisu odabrala vjeronauk. To bi bilo nešto kao filozofija, zapravo, najavio je Fuchs.

Fuchs: Imamo 57,5% cijepljenih jednom dozom

Kako je naveo Radovan Fuchs, u ministarstvu su zadovoljni zbog povećanja postotka cijepljenih u obrazovnom sustavu.

- Imamo ukupno 57,5 posto barem jednom dozom, kod visokog školstva je taj postotak viši i iznosi oko 64,5 posto s razlikama u pojedinim sveučilištima. Dakle, sve visoke škole su iznad 55 posto, istaknuo je Fuchs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 17:45