POZIV KLJUČNOG SAVEZNIKA

Blinken nazvao Plenkovića zbog srušenog drona: ‘Izrazio mi je zabrinutost i podršku‘ Javio se i State Department

O detaljima razgovora premijer je izvijestio na Twitteru. Poziv stiže uoči važnog puta hrvatske delegacije u Washington

Američki državni tajnik Antony Blinken i hrvatski premijer Andrej Plenković

 Afp/cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je na Twitteru da je telefonski razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Kako piše, Blinken ga je nazvao da mu izrazi zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost da zajedno s NATO-om pomogne u zaštiti našeg neba.

- Pozdravio je hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica, dodao je Plenković.

Plenković kaže i kako su potvrdili važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a.

- Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, zatražio sam potporu SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda, napisao je Plenković.

Razgovor Plenkovića i američkog šefa diplomacije Blinkena dogodio se dan prije odlaska delegacije MORH-a u Washington gdje će se, između ostalog, razgovarati o američkoj pomoći Hrvatskoj da privremeno, do trajnog rješenja, riješi problem protuzračne obrane.

U tom kontekstu, neslužbeno se najavljuju i razgovori o mogućnosti privremenog instaliranja sustava Patriot u Hrvatskoj, o čemu je Jutarnji već izvještavao.

Priopćenje iz Washingtona

U međuvremenu, kratkim priopćenjem o razgovoru Blinkena i Plenkovića oglasio se i State Department.

- Državni tajnik Antony J. Blinken razgovarao je danas s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Tajnik Blinken je potvrdio američku podršku Ukrajini u jeku rata koji je protiv Ukrajine poveo predsjednik Putin. Tajnik je rekao da duboko cijeni snažnu podršku premijera Plenkovića i njegove vlade Ukrajini - što uključuje pružanje sigurnosne pomoći i prihvaćanje izbjeglica, te aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u. Tajnik Blinken i premijer Plenković također su razgovarali o padu drona 10. ožujka u Zagrebu. Tajnik je istaknuo ključnu ulogu Hrvatske u osiguravanju europske budućnosti čitavog Zapadnog Balkana, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu. Tajnik je također pozdravio Američko-hrvatski strateški dijalog koji će se održati 17. ožujka, a koji će okupiti više rangirane međuresorne timove kako bismo revidirali zajedničke napore na unapređenju prioriteta koje dijelimo, navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:43