BLINDIRANA FLOTA LUKSUZNIH LIMUZINA Državnike su na proslavi ulaska u Europsku uniju u Zagrebu prevozili BMW-i serije 7 otporni na metke

Smatra se da je BMW koji su koristili pojedini dužnosnici u Zagrebu trenutno najsigurnije vozilo na svijetu, poslije, naravno, onih koje posjeduju Barack Obama i Vladimir Putin

U danima proslave ulaska Hrvatske u EU Zagrebom je svako malo tutnjala kolona BMW-a koja je prevozila visoke državne dužnosnike.

Među 50 luksuznih BMW-a koje su za tu prigodu, kao potporu svečanosti, organizatoru na raspolaganje zajednički stavili proizvođač i tvrtka Tomić & Co., uvoznik za Hrvatsku, bilo je i onih posebno opremljenih, blindiranih.

BMW ima posebni odjel koji se bavi isključivo posebno zaštićenim vozilima. Doznati podatke o tim modelima je poput traženja bankovnih podataka iz švicarskih banaka. Zapravo, svaki je automobil unikatan i napravljen po željama vlasnika.

Postoji nekoliko razina zaštite vozila, a ona koja nose oznaku B6/B7 štite od metaka većeg kalibra, do 7,62, poput streljiva za kalašnjikov. Zaštita se odnosi i na staklene površine. Blindirana vozila mogu podnijeti i udare granate i pritom ne smije biti narušen integritet kabine.

Vrata se moraju otvarati normalno kako putnici ne bi ostali zarobljeni i postali laka meta. Sve se to dobiva ugradnjom posebnog čelika koji apsorbira energiju metka ili eksplozivne naprave. Upravo stoga blindirana BMW-ova serija 7 teži više od tri tone. Kako bi se ipak normalno kretala cestama, potrebno je ojačati ovjes i kočnice koje znatno više trpe.

Uglavnom se ugrađuje V12 motor snage 445 konja koji inače pokreće Rolls Royce. Unatoč svim konjima, zbog svoje težine i tehničkih specifičnosti blindirani BMW ima najveću brzinu od 210 km/h. U samom vozilu nalazi se boca kisika, kao i oprema za medicinsku pomoć.

BMW budućim vozačima nudi i školu vožnje za blindirana vozila, gdje se imaju prilike upoznati sa svim mogućim situacijama u vožnji, ali i eventualnim napadima.

Smatra se da je BMW koji su koristili pojedini dužnosnici u Zagrebu trenutno najsigurnije vozilo na svijetu, poslije, naravno, onih koje posjeduju Barack Obama i Vladimir Putin. Obamin Cadillac, primjerice, teži čak sedam tona.

Otkupom protiv krađe podataka

Kako bi se zaštitio od eventualnih krađa podataka, BMW otkupljuje svoja blindirana vozila mlađa od sedam godina. Ti se automobili dotjeruju, servisiraju i dalje prodaju. Upravo je na taj način otkupljen i famozni BMW HDZ-a koji je koristio Ivo Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:34