JEDINSTVENA ZONA

BLAGO POPUŠTANJE MJERA Tri grada i 11 općina u Varaždinskoj županiji dogovorili da za kretanje njihovim područjem više neće biti potrebne propusnice

 
Kontrola kretanja / Ilustracija
 Damir Krajac / CROPIX

Građanima triju gradova Varaždinske županije, Novog Marofa, Varaždinskih Toplica i Grada Varaždina te 11 županijskih općina više neće trebati propusnice za kretanje tim područjima.

Oni će od ponoći i minutu, 10. travnja, biti u jedinstvenoj zoni kretanja.

To su u varaždinskoj Gradskoj vijećnici dogovorili gradonačelnici i načelnici svih 14 jedinica lokalne samouprave i potpisali Sporazum, koji je upućen nacionalnom Stožeru civilne zaštite na odobrenje.

Budući da je sve manje zagovornika velikih jedinstvenih zona - oponenti smatraju da će takav režim pridonijeti većem širenju virusa - gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok objavio je formiranje koordinacije svih stožera 'te je stupanj ugroženosti i dalje jednak'.

- Ugroženost će biti jednaka kao i dosad, ništa veća, ali ovime se omogućava građanima obavljanje mnogih poslova koje su i prije situacije s koronavirusom obavljali na prirodnom migracijskom području.

Gradonačelnik dodaje da se ovim potezom smanjuju administrativni poslovi, a policajci će "imati više vremena za praćenje ljudi u izolaciji i karanteni te za obilazak okupljališta građana", rečeno je iz Grada Varaždina.

Najavljuju se pojačane ophodnje.

Varaždinci su od početka imali problem s restrikcijama kretanja. Osobito kad je dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite, Zlatan Avar, u jednom trenutku, mimo nacionalnog nivoa, na dva dana obustavio izdavanje propusnica. To je pravdao velikom navalom Varaždinaca 'koji su Stožer zagušili zahtjevima za propusnicama za odlazak u vinograde'.

Varaždinci su loše primili potez zamjenika, osobito jer se dogodio u trenutku kad je Mađarska otvorila granicu hrvatskim državljanima s vinogradima na njihovom području.

- Zamjenik nas je sve uvrijedio. Vinograde je zabranio u posprdnom tonu, kao da smo pijanci koji u vinograd odlaze opijati se i roštiljati. Poznato je da vinograd treba slugu, a ne gospodara - odgovorili su Varaždinci na zamjenikov potez o kojemu su pisali svi hrvatski mediji, a koji je pod pritiskom javnosti brzo povučen.

Varaždincima su odobravane petodnevne propusnice za sezonske radove na zemlji, a Grad je otišao i korak dalje pa traži objedinjavanje gradskog područja s 10 susjednih općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:43