PRIMJENA SLJEDEĆI TJEDAN

Blagi porast broja cijepljenih zdravstvenih djelatnika, neki to dovode u vezu s najavom covid potvrda

Od 6. do 27. rujna broj zdravstvenih djelatnika koji nisu cijepljeni niti jednom dozom pao je za 3,2 posto
Cijepljenje
 Neja Markicevic/Cropix

Digitalne covid-potvrde za zaposlene u sustavu zdravstva i socijale počinju se primjenjivati sljedeći tjedan, a njihovo uvođenje, uz moguće penalizacije, vjerojatno je utjecalo na cijepljenje dijela zaposlenih. Naime, uvođenje potvrda za necijepljene i one koji nisu preboljeli znači testiranje dva puta tjedno.

Prema najavama resornog Ministarstva, testiranje će prvih mjesec i pol ili dva plaćati poslodavac, ali nakon toga trošak testiranja plaćat će zaposlenici. Prema podacima koje nam je ustupilo Ministarstvo zdravstva, necijepljenih je u tom resoru 27. rujna bilo 30,3 posto, dok je 6. rujna ta brojka bila za 3,2 posto manja, odnosno na taj dan od ukupnog broja zaposlenih nije se niti jednom dozom cijepilo njih 33,5 posto. Konkretno, u sustavu zdravstva zaposleno je 74.580 osoba, a u proteklih 21 dan cijepilo se njih 2386.

Najviše je cijepljenih liječnika, odnosno u ovom trenu necijepljenih je 13,66 posto, dok je najmanje cijepljenog nezdravstvenog osoblja, njih 37,53 posto. Što se ostalih djelatnika u tom sektoru tiče, među doktorima dentalne medicine nije cijepljeno 27,45 posto, medicinskih sestara 34,42 posto te 30 posto zdravstvenih suradnika. U posljednjih 21 dan u postotku je najviše cijepljenih medicinskih sestara, odnosno njih 3,59 posto, cijepilo se i 3,29 nezdravstvenog osoblja te 3,25 posto stomatologa. Najmanje cijepljenih u tom razdoblju su liječnici, njih dva posto, no to je logično s obzirom na to da u cijelom sustavu zdravstva oni daleko prednjače.

Prema ukupnim brojkama, prva doza aplicirana je kod 69,26, a obje doze primilo je 62 posto zaposlenih. Dakle, oni na raspolaganju imaju covid-digitalnu potvrdu koja će im od sljedećeg tjedna biti ulaznica za posao. Naravno, od dijela koji su necijepljeni postoji određeni postotak onih koji su preboljeli covid, tako da se neslužbeno procjenjuje da će se testirati oko 20 posto zaposlenika. Što se tiče cijepljenosti na razini države, zaključno s 27. rujna cijepljeno je 44,57 posto ukupnog stanovništva, odnosno 53,48 posto odraslog stanovništva. U ponedjeljak su utrošene 5393 doze cjepiva, a od toga je 3288 osoba cijepljeno prvom dozom.

Kako je najavljeno, u srijedu bi Nacionalni stožer civilne zaštite trebao potpisati odluku o uvođenju obvezne potvrde u zdravstvo i socijalu. Također, očekuje se da će ovih dana postati službeno produljenje trajanja potvrde na osnovi cijepljenja s devet mjeseci na godinu dana. S obzirom na to da su prve aplicirane doze Pfizera, kao prvog odobrenog cjepiva, bile krajem prosinca, jasno je da uskoro istječe valjanost potvrda za prioritetne skupine.

Još se čeka i odluka Europske agencije za lijekove (EMA) o booster dozi. EMA, podsjetimo, evaluira sve činjenice i donosi odluku kome će u ovom trenutku biti potrebna treća doza, samo starijima od 65 i imunokompromitiranima ili svim cijepljenim osobama, nakon protoka određenog razdoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:18