SITUACIJA SVE GORA

Bizarna odluka ravnateljice Sv. Duha razbjesnila liječnike: Preglede bi trebali obavljati subotom, za 70 kn!?

‘Dičimo se kako smo klinička, sveučilišna i ne znam kakva još bolnica, a nismo u stanju pružiti uslugu svojim pacijentima‘

KB Sveti Duh

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Za kolonoskopski pregled doktoru 70, a medicinskoj sestri 30 kuna! I ne samo to, dođite to učiniti u subotu na svoj neradni dan. Odluka je to ravnateljice KB-a Sveti Duh Ane Marije Šimundić, koja je zaključila da se ti preventivni pregledi ubuduće ne smiju obavljati na kraju radnog vremena, već da je nužno da liječnici i medicinske sestre dolaze na posao u subotu i to odrade za spomenuti honorar.

Koliko se može saznati, jer se ravnateljica ne javlja na pozive, dragovoljaca nema pa će se po svemu sudeći i tako loša situacija s karcinomom debelog crijeva dodatno pogoršati jer taj pregled pacijenti neće moći dobiti na Svetom Duhu.

Naime, gastroenterolozi te bolnice drže da bi se tjedno moglo raditi dvadesetak takvih pretraga, ali su tražili od ravnateljice da se pregled plaća liječnicima 300, a medicinskim sestrama 150 kuna, ali očito to nije uvaženo. A radi se o pacijentima koji nakon probira za rak debelog crijeva dolaze na preglede ne bi li se što prije dijagnosticirao karcinom i krenulo s liječenjem.

Rana dijagnostika

Naravno, to nije jedini prijepor ravnateljice i njezinih djelatnika po pojedinim klinikama pa je tako ovih dana javno objavljeno i pismo pročelnika Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju prof. dr. Dragana Jurčića, koji se suprotstavio ravnateljičinoj odluci da se u tom zavodu više ne radi pretraga EUS, odnosno ehosonografija, važna za ranu dijagnostiku raka gušterače jer se to, po riječima ravnateljice, "ne isplati".

Zato je prof. dr. Jurčić pisao Stručnom vijeću bolnice i objasnio da je u tijeku edukacija stručnjaka za obavljanje te zahtjevne pretrage, da još neko vrijeme kolega treba stručnjaka iz KB-a Dubrava koji će nadzirati njegov rad idućih šest mjeseci... No, onda se pojavio problem s nabavom anesteziološkog aparata i honorarom edukatora. Rezultat je da se zasad odustalo od ove pretrage, a prof. dr. Jurčić kaže kako je razmišljanje da se može raditi samo ono što se isplati opasno i štetno, pogotovo za budućnost gastroenterologije na Svetom Duhu.

"Dičimo se kako smo klinička, sveučilišna i ne znam kakva još bolnica, a nismo u stanju pružiti uslugu svojim pacijentima poput ehosonografije koju rade u OB Zadar i OB Slavonska Požega! A nama gravitira oko 250.000 stanovnika", naglašava prof. dr. Jurčić.

Loše posljedice

Uskogrudnostima ravnateljice treba dodati i odluku da se donacija koje se prikupljala za kupovinu uređaja potrebnog u interventnoj kardiologiji preusmjeri "na nešto drugo".

Naime, ravnateljica drži da ona treba odlučiti što će se iz donacije, pa i kad je namjenska, kupiti i za koju kliniku, što je također izazvalo prijepore. Na kardiologiji su popustili i odustali od donacije da ne bi ubijali živce i vrijeme pokazujući i dokazujući da su u pravu. Kažu mudri ljudi da ni jedan dan ne smije biti bez crte (nulla dies sine linea).

No, da bi to bilo i korisno, ponekad je prije poteza dobro razmisliti, odnosno odustati ako to može izazvati loše posljedice, što pokazuje i primjer KB-a Sveti Duh gdje nerijetko izbije neki skandal i nezadovoljstvo djelatnika, o kojima se sve češće javno govori, a pritužbe stižu i na nadležne institucije. Najveći će ceh platiti sve nezadovoljniji pacijenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:30