IZ DRUGOG POKUŠAJA

BIZARNA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SKUPŠTINE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE Kandidat Akcije mladih nije podržao samog sebe, izabran predsjednik iz SDP-a

Mario Alempijević
 Srecko Niketic / Hanza Media

Na konstituirajućoj sjednici u drugom pokušaju s 24 glasa "za" za predsjednika Županijske skupštine Primorsko-goranske županije izabran je Erik Fabijanić, dugogodišnji potpredsjednik tog predstavničkog tijela i član Glavnog odbora SDP-a.

Njegov protukandidat bio je Mario Alempijević iz Akcije mladih koji je osvojio 21 glas "za" i 22 "protiv", uz dva suzdržana.

Zanimljivo je da su u ovom slučaju suzdržani bili članovi njegove stranke, koji su također glasali za Fabijanića, uključujući i samoga Alempijevića. Time je potvrđeno ono što se nagađalo, da je velika SDP-ova koalicija uspjela pridobiti skupštinare iz Akcije mladih koje su pojedinci prozivali da bi u suprotnom slučaju bili produžena ruka HDZ-a.

Iz Akcije mladih demantiraju da je bilo ikakvih dogovora sa SDP-om i kažu da su glasali na ovaj način da bi razriješili talačku krizu s obzirom na to da njihov kandidat nije mogao imati većinu, a da svoj prijedlog nisu povukli jer je za to već bilo prekasno. SDP-ovi predstavnici su pak demantirali nagađanja da su znali kako će glasati predstavnici Akcije mladih.

Župan Komadina izjavio je kasnije da se ne osjeća kao talac Akcije mladih najavivši sjednicu skupštine za kraj ovog mjeseca.

Inače, na prvoj bezuspješnoj konstituirajućoj sjednici održanoj prošli mjesec kandidat SDP-ove koalicije za predsjednika Županijske skupštine bio je Franjo Butorac iz PGS-a koji nije uspio osvojiti potrebnu većinu glasova. Na današnju sjednicu došlo je 45 od ukupno 46 predstavnika u skupštini, a izostao je Kristijan Dražul iz IDS-a koji je također bio dio sada već vladajuće SDP-ove koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 10:53