NOVA PRAVILA

BIVŠI VUKOVARSKI GRADONAČELNIK BIT ĆE PRVA ŽRTVA NOVOG STATUTA SDP-a 'Podigli smo ljestvicu i bacili drugim strakama rukavicu'

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

- SDP je ponovo podigao ljestvicu. U Statut smo unijeli odredbu prema kojoj u SDP-u nema mjesta osobama osuđenim za kaznena djela, a oni protiv kojih je pokrenut kazneni postupak suspendiraju se iz članstva dok se postupak ne okonča. Stranka smo u kojoj se nikakav kriminal ne tolerira - rekao je član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, govoreći o najvažnijim statutarnim promjenama koje su usvojene na stranačkoj Konvenciji održanoj 10. ožujka.

Jelušić kaže da su prije svega HDZ-u, a onda i svim drugim strankama, bacili rukavicu. No, odmah napominje kako sumnja da će ih druge stranke slijediti. Kada bi slijedili njihove standarde, iz HDZ-a bi, kaže, morali izbaciti Božidara Kalmetu.

Prvi primjer

Na pitanje znači li to da će SDP, s obzirom na nove standarde koje su ugradili u Statut, izbaciti iz SDP-a Željka Sabu koji je, unatoč tome što je osuđen za političku korupciju, a protiv njega se vode još dva kaznena postupka vezana uz dužnost gradonačelnika Vukovara, izabran za predsjednika gradske organizacije SDP-a u Vukovaru, Jelušić odgovara da će se Statut odraziti i na njegov status.

Budući da je Sabo izabran za predsjednika vukovarskog SDP-a po starim pravilima, nije ga moguće smijeniti. Međutim, čim se Statut objavi, a to će biti do kraja tjedna, Sabo će imati obavezu prijaviti glavnom tajniku SDP-a činjenicu da se protiv njega vode dva kaznena postupka. Nakon toga će lokalna županijska organizacija njegov slučaj staviti na dnevni red, a ishod bi trebao biti, kako je Jelušić interpretirao novi temeljni stranački akt, Sabina suspenzija iz članstva sve dok se kazneni procesi ne okončaju.

To bi vrlo lako moglo dovesti i do novih izbora u vukovarskom SDP-u, a oni bi se mogli poklopiti s izborima za županijske organizacije SDP-a i za Grad Zagreb.

Novi izbori

Datum za ove izbore još nije određen, no do kraja ovog mjeseca trebao bi se sastati Glavni odbor SDP-a, koji će u skladu s novim Statutom usvojiti izborna pravila. U tim izbornim pravilima trebao bi se naći i popis kaznenih djela zbog kojih se nitko u SDP-u ne bi mogao kandidirati ni za kakvu stranačku dužnost niti biti kandidat na listama za bilo koju javnu funkciju.

Katalog ovih kaznenih djela trebao bi biti širok, a svakako će, tvrdi Jelušić, uključiti i koruptivna kaznena djela. Doduše, pravomoćno osuđene osobe na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci (uključujući i uvjetnu osudu) ne mogu se kandidirati za lokalna tijela vlasti, i to prema dopunama Zakona o lokalnim izborima od prosinca 2016. godine. Ova zakonska nadopuna predvidjela je niz kaznenih djela, od onih koji se tiču života i tijela, preko seksualnih delikata, do korupcije.

kampanja u tijeku SDP bi, prema najavama, otišao korak dalje, pa bi iz kandidature (uključujući stranačke funkcije) isključio i one protiv kojih je pokrenut postupak budući da bi takvi članovi bili pod suspenzijom.

Datum izbora za vodstva županijskih organizacija i za Grad Zagreb prema dosadašnjim bi najavama trebao biti određen za travanj. Najžešća bitka vodit će se u Zagrebu, gdje već traje intenzivna unutarstranačka kampanja. Kandidaturu su najavili Aleksandra Kolarić, Alen Čičak, Gordan Maras te Denis Hrestak, bivši zaposlenik APIS-a kojem je novo radno mjesto u središnjici SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 16:34