Damir Juzbašić

Bivši šef županjskog HDZ-a ide na izbore kao nezavisni, Plenković: ‘Do sada je bio relativno suvisao‘

Zajedno s Juzbašićem i troje potpredsjednika županjskog HDZ-a, tu je stranku u utorak napustilo 30-tak članova iz Županje
Damir Juzbašić (arhivska fotografija)
 Srdjan Vrancic/Cropix

Damir Juzbašić, ravnatelj Ravnateljstva za robne zalihe RH koji je u utorak napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu, predstavio je nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika Županje poručivši kako mu je taj grad "draži od bilo koje fotelje".

"Kanimo na predstojećim lokalnim izborima ostvariti pobjedu i preuzeti vođenje Županjom", poručio je Damir Juzbašić na konferenciji za novinare.

Rekao je i kako je HDZ dio njegovog identiteta, svjetonazora i odrastanja, ali kako se nije mogao pomiriti s činjenicom da je, nakon što je premoćno pobijedio aktualnog županjskog gradonačelnika Davora Miličevića na unutarstranačkim izborima, županijsko vodstvo stranke stalo na stranu poraženog kandidata.

"Danas imamo ovdje skupinu pomalo razočaranih i iritiranih ljudi", ustvrdio je. Podsjetio je i kako je na unutarstranačkim izborima pobijedio Miličevića s 421 naspram 355 dobivenih glasova. "Proklamirano načelo da izborni pobjednik ima legitimitet koji je predsjednik stranke više puta iznosio, ovdje se nije poštivalo", ustvrdio je dodajući kako je shvativši da nema podršku županijskog odbora stranke podnio ostavku na mjesto predsjednika županjskog HDZ-a koji je zajedno s njim napustilo i troje potpredsjednika te organizacije.

Rekao je i kako su se prevarili svi oni koji su misli da će mu nekakva fotelja u Zagrebu biti ispred interesa Županje i Županjaca.

"Cilj nam je privući sve one građane u Županji koji žele promjene. Ja moram prihvatit činjenicu da su Vinkovci političko, gospodarsko, sportsko i kulturno središte Vukovarsko-srijemske županije i da Vukovar napreduje zahvaljujući velikim sredstvima države, ali se ne mogu pomiriti da nas Otok prestiže, da ne možemo u istu rečenicu s Novskom ili Prelogom", kazao je.

Rekao je i kako ne može reći niti jednu ružnu riječ na račun premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kao ni protiv HDZ-a te da je na funkciju ravnatelja Robnih zaliha izabran znatno ranije, prije nego je izabran za predsjednika županjskog HDZ-a. Rekao je i da nije dao podršku niti jednom dosadašnjem kandidatu za vukovarsko-srijemskog župana, ne može podržati HDZ-ovog kandidata, a najprihvatljivijom mu se za sada čini nezavisna kandidatura vukovarsko-srijemskog dožupana Josipa Dabre.

Zajedno s Damirom Juzbašićem i troje potpredsjednika županjskog HDZ-a tu je stranku u utorak napustilo 30-tak članova iz Županje.

Ranije je slučaj iz Županje, odnosno Damira Juzbašića, komentirao i šef HDZ-a Andrej Plenković. "Čovjek je išao na unutarstranačke izbore, dobio ih je i najedanput je doživio nekakvu ozbiljnu dezorijentaciju i onda je istupio iz stranke. Ne znam uopće što mu je, meni je djelovao relativno suvisao do sada", rekao je Plenković.

Miličević: Samo smo tražili da se poštuje stranački Statut, a on je jasan

Gradonačelnik Županje i kandidat HDZ-a za novi mandat Davor Miličević poručio je u utorak da njegova kandidatura za novi gradonačelnički mandat proistječe iz stranačkog Statuta te kako ne sumnja u izbornu pobjedu.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon predstavljanja nezavisne kandidature ravnatelja Ravnateljstva robnih zaliha Damira Juzbašića za gradonačelnika Županje, koji je napustio HDZ i dao ostavku na dužnost predsjednika županjskoga HDZ-a, na koju je izabran lani u studenome kad je pobijedio Miličevića, Miličević je ocijenio kako HDZ-u "to nije trebalo".

"Mislim da je ovaj spektakl koji je napravljen iz osobnih interesa pojedinaca iza kojih, mišljenja sam, stoje neke interesne skupine, ali to će pokazati vrijeme", rekao je Miličević i opovrgnuo Juzbašićeve tvrdnje po kojima je Grad Županja na dnu po povlačenju novca iz europskih fondova.

"U Županju je u proteklih 16 godina uloženo više od 400 milijuna kuna, od kojih smo 350 milijuna povukli iz raznih fondova", rekao je.

Istaknuo je da njegova kandidatura za novi gradonačelnički mandat proizlazi iz čl. 87 Statuta HDZ-a u kojem stoji da kandidata za gradonačelnika predlaže Gradski odbor stranke.

"Nisam ja izmislio Statut. Pozivali smo bivšeg predsjednika da sazove sjednicu Gradskog odbora, on nije htio. Pozivali smo i dopredsjednike da to učine i oni nisu htjeli te je sjednica na kraju održana na inicijativu pet članova Gradskog odbora, koji je donio odluku da ja budem kandidat stranke za gradonačelnika Županje", objasnio je Miličević.

O medijskim napisima po kojima je samo u 2019. godini gradskim novcem kupio oko 600 kilograma kulena, rekao je kako nikada nije sporio da je određena količina kulena kupljena u proteklom razdoblju i kako je brojka o kupljenim kulenima točna, ali se odnosi na proteklih 16 godina.

"Kulene smo kupovali i nosili kada god smo išli u službene posjete jer je kulen naš najprepoznatljiviji proizvod. Pored toga, mogu poručiti i da gradonačelnik nije vlasnik mesnice", rekao je, dodajući kako nije istina da je Damir Juzbašić na unutarstranačkim dobio 150 glasova više od njega, nego 60.

"Ljudi će biti najveći suci našega rada. Mislim da dobro radimo. Županja nije zadužen grad. Prošlu godinu smo završili sa suficitom u proračunu od 750.000 kuna", istaknuo je te rekao kako Grad Županja ima pripremljene projekte vrijedne 50 milijuna kuna.

Po njegovim riječima, do razilaženja unutar županjskoga HDZ-a došlo je samo dva dana nakon unutarstranačkih izbora na kojima je Damir Juzbašić izabran za novog predsjednika Gradskog odbora, kada je na sjednici Gradskog vijeća "ta ekipa srušila većinu i promijenila našeg predsjednika Vijeća, čime je HDZ nakon 16 godina u Županji otišao u oporbu".

"Da ne govorim da je ta ekipa razgovarala i sa SDP-om i Nezavisnom listom s ciljem devastiranja funkcije gradonačelnika, Gradskog vijeća pa i Gradskog odbora. Cijelo vrijeme smo inzistirali samo na poštovanju Statuta stranke, ni manje ni više", rekao je županjski gradonačelnik Davor Miličević, dodajući kako je županjski HDZ danas napustilo 28 članova, ali se upisalo 70 novih.

Damir Juzbašić, donedavni predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Županje i ravnatelj Ravnateljstva robnih zaliha, predstavio je u utorak nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika Županje, ističući kako je izašao iz HDZ-a zajedno s 30-ak članova iz Županje jer je, kako je objasnio, vodstvo vukovarsko-srijemskoga HDZ-a stalo iza gradonačelnika Davora Miličevića i njegove kandidature za novi gradonačelnički mandat. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 22:38