OKUPLJANJE U HOTELU

Bivši šef stožera kažnjen zbog kršenja mjera na večeri usred koje je jednom sudioniku određena samoizolacija

Nikola Blažević je u restoranu trenutno zatvorenog hotela "Ivan" u Kninu bio na večeri s društvom
Nikola Blažević s društvom
 Šibenski.hr

Policija je dovršila istraživanje oko kršenja mjera u kojem je sudjelovao šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević te ga je prekršajno kaznila, tereteći ga da je prekršio epidemiološke mjere prilikom organiziranja večere u kninskom hotelu Ivan zbog čega je ranije podnio ostavku na dužnost načelnika županijskog Stožera civilne zaštite.

Utvrđeno je kako je Blažević organizacijom večere za sedam osoba iz sedam različitih kućanstava prekršio ograničenja koja se odnose na privatna okupljanja te tako prekršio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Policija je priopćila i kako je na toj večeri prisustvovao i jedan 49-godišnjak koji je trebao biti u samoizolaciji.

Podsjetimo, Blažević, koji je ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Knina, u utorak, 12. siječnja ove godine, u kasnim popodnevnim i večernjim satima je u restoranu trenutno zatvorenog hotela "Ivan" u Kninu bio na večeri s društvom i tako prekršio odluku nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Sam Blažević se kasnije oglasio o medijskim napisima kada je riječ o kršenju mjera, rekavši da te informacije nisu istinite ni vjerodostojne.

- Fotografija koja je objavljena u medijima, a na kojoj 7 (sedam) osoba sjedi za zajedničkim stolom nije nastala u ugostiteljskom objektu koji bi pružao usluge mimo važećih ograničenja propisanih odlukama nacionalnog stožera civilne zaštite. Nadalje, ni broj okupljenih osoba nije suprotan odluci nacionalnog stožera koja propisuje ograničenje broja osoba na privatnim okupljanjima kakvo je bilo i ono koje je objavljeno na prijepornoj fotografiji, rekao je Blažević ranije.

Blažević je nakon svega ipak priznao da je prekršio epidemiološke mjere te je zatražio razrješenje s funckcije načelnika županijskog stožera.

Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti:

- U odnosu na medijske napise i članak u kojem se navodi kako je tadašnji Načelnik Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije 12. siječnja 2021. bio na organiziranoj večeri u hotelu "Ivan“ u Kninu, obavještavamo vas kako je u Policijskoj postaji Knin u suradnji s Državnim inspektoratom završeno postupanje policije.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je kako je 55-godišnjak, organizirajući večeru kojoj je prisustvovalo ukupno sedam osoba iz isto toliko različitih kućanstava, prekršio ograničenja koja se odnose na privatna okupljanja koja su donesena Odlukom Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske radi sprječavanja širenja i prenošenja bolesti Covid-19. Opisanom radnjom počinio je prekršaj iz čl.47. st.2. t.11. kažnjivo po čl. 76.d Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u vezi čega mu je uručen prekršajni nalog.

Također je utvrđeno kako je navedenom okupljanju prisustvovao i 49-godišnjak koji je tijekom večere obaviješten od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da mu je određena nužna mjera samoizolacije. Unatoč navedenoj obavijesti, 49-godišnjak je ostao na večeri odnosno nije se odmah najkraćim putem uputio do mjesta predviđenog za samoizolaciju. Opisanom radnjom je počinio prekršaj iz čl.47. st.2. t.8., kažnjivo po čl.76.a st.1. t.1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u vezi čega mu je također uručen prekršajni nalog.

Policija je dostavila Izvješće o svemu utvrđenom Državnom inspektoratu Republike Hrvatske koji je preuzeo postupanje u odnosu na obavljanje ugostiteljske djelatnosti suprotno Odlukama Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, stoji u priopćenju policije, prenosi Šibenski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:40