OBJASNIO RAZLAZ

BIVŠI SDSS-ovac RAŠKOVIĆ ZA JUTARNJI 'Eventualna koalicija Mosta i Domoljubne koalicije ne može računati na moj glas!'

Sibenik, 071215.Gradska vijecnica Sjednica Zupanijske skupstine sibensko kninske zupanije na kojoj je nazocan bio i Mirko Raskovic dozupan i buduci saborski zastupnik.Na fotografiji: Mirko Raskovic Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Mirko Rašković, bivši član SDSS-a, koji se razišao sa svojom strankom nakon što je odbio dati svoj glas podrške koaliciji Hrvatska raste, nakon točno tri tjedna otkad je zatražio zaštitu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović otkrio je za Jutarnji list kako će se izjasniti u slučaju da dođe do dogovora Bože Petrova iz Mosta i Tomislava Karamarka iz HDZ-a.

- U Saboru ću, ako se uspije konstituirati, djelovati kao nezavisni saborski zastupnik srpske nacionalne manjine i tako ću se ponašati. Moram podsjetiti da sam podnio ostavku na funkciju zamjenika šibensko-kninskog župana koja stupa na snagu danom konstituiranja Sabora. Dakle, prilikom nulte sjednice Sabora na kojoj se bira predsjednik moj glas ne vrijedi i ne mogu glasovati o predloženom kandidatu. Drugim riječima, eventualna koalicija Mosta i Domoljubne koalicije ne može računati na moj glas potpore, a i ne želim u tome sudjelovati.

Mirko Rašković podsjeća da je njegov stav oko (ne)davanja potpore nekoj od političkih opcija jasan od samog početka.

- Do mog razlaza sa SDSS-om došlo je jer smatram da saborski zastupnici nacionalnih manjina ne smiju sudjelovati u formiranju parlamentarne većine, da oni nikako ne smiju biti jezičac na vagi u sastavljanju nove državne vlasti, a to je stav Izvršnog odbora Županijske organizacije SDSS-a na čijem sam čelu bio do odlaska iz stranke. Smatram da je vodstvo moje bivše stranke donijelo ishitrenu odluku o podršci jednoj velikoj koaliciji. Politički je pritisak traženje od saborskih zastupnika nacionalnih manjina svrstavanje uz neku od suprotstavljenih koalicija, pritisak je to većine na manjinu - rekao je Rašković.

Ako dođe do koalicije ili pak suradnje Mosta i bude izabran predsjednik Sabora, hoće li podržati njihov prijedlog o mandataru Vlade, pitali smo na kraju Raškovića.

- Ne znam, ne mogu odgovoriti na to pitanje, nisam o tome ni razmišljao. Ponavljam, neću i ne želim da moj glas bude presudan. Ako budu imali parlamentarnu većinu za izbor predsjednika Sabora, imat će i bez mene i dovoljan broja glasova za mandatara Vlade. A o svim daljnjim prijedlozima glasovat ću po svojoj savjesti te na prvom mjestu gledati interese srpskog naroda kojeg i predstavljam u hrvatskom parlamentu - zaključio je Mirko Rašković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:12