NEVIĐENA FARSA

Bivši ravnatelj optužen je prije dvije godine za spolno uznemiravanje, predmet je dobila sutkinja pred penziju...

Od prijave protiv Zlatka Kraljića pa do prvog ročišta u listopadu ove godine proći će pune tri godine

HDZ-ovo upravno vijeće smijenilo je Kraljića tek nakon što je potvrđena optužnica

 Branka Sobodic

Bjelovarski Općinski sud u dvije godine, otkad je tamošnje Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv sad već bivšeg ravnatelja Doma za odrasle u Bjelovaru, Zlatka Kraljića, zbog dva kaznena djela - spolnog uznemiravanja i zlostavljanja na radnome mjestu više radnica toga doma, nije održao niti jedno jedino ročište.

Tri su zaposlenice toga doma koji se skrbi o oko 170 osoba sa psihičkim smetnjama u listopadu 2020. kazneno prijavile svog ravnatelja Kraljića da ih je spolno uznemiravao, štipao za stražnjicu, dirao po leđima linijom grudnjaka, "častio" neprimjerenim lascivnim komentarima, a četvrta ga je prijavila za zlostavljanje na radnom mjestu.

Nakon ispitnog postupka koji je provela policija, Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je godinu dana kasnije, 5. listopada 2021., protiv Kraljića po službenoj dužnosti podiglo optužnicu. Punih godinu dana - od kaznene prijave u listopadu 2020. do podizanja optužnice u listopadu 2021. - nadležne instance unutar sustava socijalne skrbi nisu učinile ništa da radnice koje su se usudile prijaviti spolno uznemiravanje zaštite od ravnateljevih naknadnih pritisaka. Upravno vijeće bjelovarskog doma koje je pod kontrolom HDZ-a smijenilo je Kraljića s ravnateljske dužnosti tek u listopadu 2021. i to nakon što je Općinsko državno odvjetništvo objavilo da je protiv njega podiglo optužnicu te mu uručilo izvanredni otkaz.

Osudili zviždača

Međutim, od podizanja optužnice 5. listopada 2021. do danas predmet na Općinskom sudu u Bjelovaru stoji u mjestu.

U istome tome razdoblju isti je sud bio puno ažurniji u suđenju u jednom drugom postupku - protiv zaposlenika bjelovarskog doma Momira Božića koji je početkom listopada 2021., prije nego što je Kraljić optužen, javno, pod svojim imenom, u ovom novinama progovorio o ravnateljevu maltretiranju zaposlenih, u nadi da će tako natjerati sustav da se napokon pokrene i nešto poduzme. Ravnatelj Kraljić, međutim, podigao je privatnu tužbu protiv Božića zbog nanošenja duševnih boli, a sudac bjelovarskog Općinskog suda Miroslav Borković nepravomoćno je presudio već 16 mjeseci kasnije - Božića, koji se na sudu branio da je bio zviždač koji je svojom javnom reakcijom želio potaknuti sustav da napokon reagira i zaštiti zaposlene, proglasio je krivim i naložio mu da duševne boli bivšeg ravnatelja ublaži s 1000 eura odštete uvećane za zatezne kamate.

Sudac, što je zanimljivo, u presudi nije ustvrdio da je Božić o Kraljićevim nepravilnostima i maltretiranju dijela zaposlenih u bjelovarskom domu iznosio neistine, već da Božić "nije ovlašten za javnu reakciju bez obzira na činjenicu da je i osobno kao zaposlenik doma bio povezan s tadašnjim događajima".

Presuda je još uvijek nepravomoćna i predmet se nalazi pred Županijskim sudom jer se na nju Božić žalio, a nezadovoljan dosuđenim iznosim, žalbu je uložio i Kraljić.

Ovih dana ponovno čujemo najave kako će Ministarstvo pravosuđa u predstojećim izmjenama Kaznenog zakona koje su upravo u pripremi pooštriti kazne za spolne delikte. Međutim, slučaj suda u Bjelovaru primjer je koji pokazuje kako sudovi u slučajevima kad žrtve prelome i odluče prijaviti spolno uznemiravanje, odugovlače, puštajući optuženoga da u međuvremenu sudski progoni i ušutkuje one koji su ukazali na njegove postupke.

Sudska namještaljka

U protekle dvije godine pažljivo smo pratili što se događa s optužnicom protiv Zlatka Kraljića. U komunikaciji s Općinskom sudom u Bjelovaru doznali smo da je optužnica potvrđena 22. ožujka 2022., pet i pol mjeseci nakon njezina podizanja. Sredinom 2022. predmet je dodijeljen sutkinji za koju se znalo da u siječnju 2023. odlazi u mirovinu i da predmet u kojem je više oštećenih i niz svjedoka neće u nekoliko mjeseci stići okončati.

I doista, sutkinja je otišla u mirovinu, a da u predmetu Kraljić nije održala ni jednu raspravu. Zatim je spis čekao preraspodjelu novom sucu. Kad smo ovih dana na taj sud poslali pitanje zbog čega se toliko odugovlači, odgovorili su da je prvo ročište zakazano za 11. listopada ove godine, dakle pune dvije godine od podnošenja optužnice.

Znali su: Jutarnji list detaljno je pisao o zlostavljaču

Jutarnji list u ožujku 2021. donio je detaljne ispovijesti triju zaposlenica bjelovarskog Doma - spremačice, fizioterapeutkinje i prodavačice u domskoj kantini, koje su opisale načine na koje ih je ravnatelj Doma, Kraljić, na radnom mjestu spolno uznemiravao, a zatim im se, nakon što su ga prijavile inspekciji socijalne skrbi te poslije i kazneno, osvećivao.

Trima ženama smo na njihov zahtjev zaštitili identitet kako bi izbjegle dodatnu stigmatizaciju u sredini u kojoj žive. Pola godine poslije, u listopadu 2021., Jutarnji je list objavio i ispovijest zaposlenika Doma, Momira Božića, koji je pod punim imenom i prezimenom iznio nove detalje o Kraljićevim pritiscima na jednu od zaposlenica Doma koja ga je kazneno prijavila za spolno uznemiravanje, o nizu nepravilnosti u njegovu radu, ali i o perfidnim prijetnjama zaposlenicima Doma koje je policija pozivala na ispitivanje o događajima u Domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:21