NISAM JA, NISAM JA...

Bivši prijatelji Karamarko i Mesić u ratu zbog transkripata. Tko ih je poslao u Haag?

Pred očima javnosti razbacuju se teškim optužbama. Karamarko je još prije 11 godina odbio potpisati primopredaju... i zato ga je Mesić optužio iako su i mnogi drugi imali pristup do dokumenata u arhivi
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Malo je tko mogao predvidjeti da će presuda haškog tribunala protiv generala Ante Gotovine izazvati pravi, za sada još samo verbalni rat između nekadašnjih najbližih suradnika i prijatelja bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića i njegovog nekadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, kasnijeg šefa tajnih službi i sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Teške optužbe

Međusobno su se počeli sumnjičiti da su upravo oni dilali i predavali najdelikatnije državne tajne iz Ureda predsjednika haškim istražiteljima. Problem je što je dio tih dokumenata poslužio kao dokazni materijal u postupku protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Upravo zbog toga je višegodišnja netrpeljivost između dvojica važnih i utjecajnih političara ovih dana dosegla vrhunac.

Doduše sporovi i sukobi oko transkripata traju još od 1999. i smrti Tuđmana. Na čelo komisije, koja je pregledavala transkripte, imenovan je nekadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak. I čim je povjerenstvo počelo raditi najbliži suradnici predsjednika Franje Tuđmana, ali i dio njegovih gostiju nisu krili zabrinutost zbog mogućnosti manipulacije. Prvi se na udaru našao upravo Ivan Jarnjak kojega se počelo sumnjičiti da je vrlo selektivno određivao koji će dokumenti biti predani u arhivu HDZ-a, koji će biti dodijeljeni obitelji Tuđman, koji će biti ostavljeni u Uredu predsjednika, a kojima će se zamesti svaki trag.

Jarnjak na udaru

Upućeni u zbivanja i odnos snaga u Uredu pokojnog predsjednika smatraju međutim da su prvu ozbiljnu selekciju transkripata proveli tadašnji Tuđmanov savjetnik za unutarnju politiku Ivić Pašalić i šef vojne obavještajne službe Markica Rebić. Njih se dvojicu sumnjičilo da su uklonili dio dokumenata i prije nego li je Ivan Jarnjak sa svojim ljudima počeo češljati predsjednikovu arhivu.

Šeksova uloga

S obzirom na sve to, tvrde svjedoci, nije čudno što u transkriptima koje je naslijedio predsjednik Stjepan Mesić nema također niti jednog ozbiljnijeg razgovora Ivana Jarnjaka i predsjednika Tuđmana. Ostali su zapisani samo, tvrde, tek protokolarni susreti Tuđmana i Jarnjaka.

U tomu je komisiji, smatraju upućeni, pomagao i Vladimir Šeks koji je, tvrdi se, pomno pregledao cijelu dokumentaciju. Slijedeće čišćenje transkripata izvršio je predsjednikov sin Miroslav Tuđman koji je, tvrdilo se, odnio točno 208 dokumenata. Navodno, privatnih razgovora.

Iz svega je toga jasno da je predsjednik Mesić naslijedio dobro pročišćenu arhivu i tek dio dokumenata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:08