POZDRAVLJA PROMJENE

Bivši ministar financija Linić slaže se s porezom na nekretnine: ‘Svaka ideja o oporezivanju imovine je dobra ideja‘

Prema njegovoj procjeni, porezne izmjene trebale bi dovesti do pozitivnih promjena i nižih cijena nekretnina

Slavko Linić
 

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Slavko Linić, bivši ministar financija u Vladi Zorana Milanovića za N1 je komentirao porez na nekretnine, koji je u sklopu novih poreznih izmjena najavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac.

Linić je također 2012. pokušao promijeniti stvari po pitanju poreza na nekretnine, ali mu to nije pošlo za rukom. Sada pozdravlja nove promjene, prenosi N1.

- Svaka ideja o oporezivanju imovine je dobra ideja, pogotovo one koja nije u funkciji. Osigurane su komunalna infrastruktura, struja, voda, plin. Sve je u Hrvatskoj uloženo u tu infrastrukturu, a ta nekretnina se ne koristi i ne plaćaju se naknade jer se plaćaju po potrošnji i to treba porezom regulirati - rekao je Linić.

Izjednačavanje poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma također smatra pozitivnim korakom, objašnjavajući da su to sve prihodi građana i da svaki prihod građana treba u tom dijelu biti jednako oporezivan. “Nije to loša ideja, i nema više potrebe stimulirati kratkoročno iznajmljivanje”, dodao je.

Kao najveću kočnicu u implementaciji ovog poreza, bivši ministar financija ističe dvije skupine.

- Oni koji su štedili u nekretninama, dakle nisu ulagali u banke, u kapital, u dionice i ulagali su u nekretnine. To je velik broj bogatih građana koji ne participiraju dovoljno u snošenju socijalnih potreba građana Hrvatske. Zato ih treba oporezivati. Problem je i nekvalitetna opozicija. U vrijeme kada je SDP o tome razmišljao, HDZ je bio protiv. Sada je dobrim dijelom SDP protiv. Za ovakve reforme je itekako važno da opozicija poboljša prijedlog i da bude uz njega, jer tada je reforme lakše provoditi - objasnio je za N1.

Imao je i savjet za ministra Primorca, navodeći da je “uvijek bolje ići na oporezivanje imovine”, a zatim olakšice i beneficije u velikom postotku dati onima koji koriste imovinu.

- To je bila okosnica prijedloga koji sam načinio 2012. godine. Ja nisam išao na imovinu kao kuće na odmor nego sam zamijenio komunalnu naknadu tim porezom. Isto tako, kao poticaj, dao sam 2 indeksna poena manje zdravstveni doprinos da bi se mogle povećati plaće, sve na račun uvođenja novog poreza - prisjetio se Linić.

Kaže da je krajnji cilj “oporezivanje onih koji lakše mogu podnijeti porez, porez koji ide za socijalne potrebe, zdravstvo, obrazovanje, kulturu i sport”, odnosno pravednija raspodjela poreza, što bi prema njegovom mišljenju, trebalo dovesti do pozitivnih promjena i niže cijene nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:33