KONAČNI KRAJ VJESNIKA

Bivši medijski gigant zajedno s tiskarom ide u likvidaciju: Država preuzima kompleks na Slavonskoj aveniji

Trenutačno državno Visoko procjeniteljsko povjerenstvo izrađuje procjenu vrijednosti suvlasničkog dijela Vjesnika d.d.

Tiskara Vjesnik

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Nakon što je ljetos u aneks Vjesnikova nebodera preselio Fond za obnovu potresom stradalih područja, država je odlučila finiširati vlasničko ovladavanje kompleksom nekadašnje izdavačke kuće Vjesnik na Slavonskoj aveniji.

Kako doznajemo od Tomislava Orehovca, odvjetnika i likvidatora Vjesnika d.d., država će kupiti kompletan suvlasnički dio Vjesnika d.d. u nekadašnjem Vjesnikovu kompleksu, što uključuje, naveo je, zgradu u kojoj je tiskara, poslovni neboder i poslovne urede u aneksu.

- S obzirom na to da Vjesnik d.d. nije jedini vlasnik nekretnina u nekadašnjem Vjesnikovu kompleksu i da je država već suvlasnik u određenom dijelu nekretnina na toj lokaciji te je jedina izrazila spremnost kupiti suvlasnički dio Vjesnika d.d., predložio sam Skupštini društva donošenje spomenute odluke - rekao nam je Orehovec, koji je za 6. prosinca ove godine sazvao skupštinu Vjesnika d.d. u likvidaciji s prijedlogom prodaje preostale imovine tvrtke državi.

Od 5. srpnja ove godine, podsjetimo, Vjesnik d.d., koji se nakon sloma istoimenog dnevnog lista 2013. sveo na tiskaru, prošavši u to vrijeme i predstečaj, nalazi se u likvidaciji po prijedlogu tadašnje Uprave predvođene Ilijom Nedićem i odluci Skupštine društva koja je podržala taj prijedlog. Tvrtka je u prošloj godini, uprihodivši 41 milijun kuna, zabilježila gubitak u poslovanju od 7,7 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila je dodatnih 1,7 milijuna kuna minusa. Prema izvješću Uprave za prvo ovogodišnje polugodište, nije došlo do oporavka tržišta nakon pada prouzročenog pandemijom, zbog prekida dobavnih lanaca otežane su nabave repromaterijala za tiskaru, a porasle su i cijene plina i struje. Sve su to razlozi da je pokrenuta likvidacija.

Odluka o prodaji

- Procjenjujemo da će za otpremnine radnicima biti potrebno oko 22 milijuna kuna. Novac dobiven prodajom imovine bit će usmjeren u isplatu otpremnina. Kada se radnici isplate, tiskara će, kako sada stvari stoje, prestati raditi, a Vjesnik d.d. bit će likvidiran - pojasnio nam je Orehovec.

Prema riječima likvidatora Vjesnika, trenutačno državno Visoko procjeniteljsko povjerenstvo izrađuje procjenu vrijednosti suvlasničkog dijela Vjesnika d.d. Očekuje se, kaže Orehovec, da spomenuta procjena bude gotova do datuma zakazane skupštine kako bi se mogla pripremiti i izglasati odluka o prodaji. Na pitanje radi li trenutačno tiskara s oko 170 zaposlenih u prostoru koji Vjesnik d.d. prodaje, naš sugovornik odgovorio je potvrdno, ali je upozorio da se radi s gubicima zbog čega je, podsjetio je, bivša Uprava tvrtke i donijela odluku o likvidaciji.

Prebijanje dugova

Prema sadržaju predstečajne nagodbe Vjesnika d.d. iz 2013., neboder, tiskara, aneks i dvorišna zgrada u kompleksu imaju ukupno 17.245 četvornih metara. Od toga najviše tiskara (11.404 kvadrata) i neboder od 15 katova koji ima 2919 kvadrata. Zemljište na kojem se prostire kompleks, prema istom izvoru, ima 44.675 kvadrata, od čega je parkiralište na 3000 kvadrata.

Suvlasništvo Vjesnika d.d. nad kompleksom utvrđeno je u predstečaju na 25.426 kvadrata. Dio te imovine 2014. prodan je državi za 160 milijuna kuna, ali ne u gotovini, već u transakciji koja se, u visini od 124 milijuna kuna, odnosila na prebijanja dugova Vjesnika d.d. prema državi. I nakon spomenute prodaje Vjesnik d.d. ostao je dijelom suvlasnik nad nekretninama u Slavonskoj aveniji. Tu imovinu sada će prodati državi.

U predstečaju je najavljeno da će ostali suvlasnici nekretnina Vjesnikova kompleksa također prodati svoje udjele državi, no to se nije dogodilo. Neki od suvlasnika nekretnina na toj lokaciji su Allegheny Financial, Konzum plus i tvrtka VLM Cvjetno nekretnine u vlasništvu Styrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:35