NAGOMILALI DUGOVE

Bivši koncesionar plaže Bačvice završio u stečaju; Sva imovina su derutni kiosk, dva tuša i stari tepih

Bačvice plaža d.o.o ima evidentirane dugove u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 540.862,95 kuna

Plaža Bačvice

 Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Trgovački sud u Splitu otvorio je stečaj nad tvrtkom Bačvice plaže d.o.o. bivšim koncesionarom najpoznatije splitske plaže zbog oko 540.000 kuna duga i s imovinom od, kako se navodi, ‘‘neunovčivog kioska, starog računala, tepiha i dva tuša ugrađena kao ‘pripadak‘ plaže‘‘.

Stečaj je otvoren na prijedlog Financijske agencije iz siječnja u kojem se navodi da Bačvice plaža d.o.o ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanja u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 540.862,95 kuna te da ima troje zaposlenih.

U postupku prije otvaranja stečaja utvrđeno je da Bačvice plaže, tvrtke kojoj su osnivač Grad Split i Projektni biro Konstruktor, nisu upisane kao vlasnik nekretnina, ali i da se imovina tvrtke sastoji od ‘‘uredske opreme knjigovodstvene vrijednosti 1.019 kuna, kioska 3x2 metra vrijednosti 5750 kuna i dva tuša za plažu vrijednih 7132 kune‘‘.

S druge strane, pak, utvrđeno je da bivši koncesionar najpoznatije splitske plaže ima i potraživanja od kupaca od oko 315.000 kuna i danih pozajmica od oko 70.000 kuna

Direktorica tvrtke Daniela Vukman tada je kazala da su ta potraživanja naplativa te je u ožujku imenovani privremeni stečajni upravitelj Maroje Stjepović trebao ‘‘pročešljati‘‘ imovinu tog dužnika i utvrditi je li njezina vrijednost uopće dovoljna za namirenje troškova stečaja.

No, prema njegovu izvještaju uredsku opremu čine ‘‘staro računalo i tepih koji nemaju nikakvu tržišnu vrijednost‘‘, kiosk koji nije unovčiv jer je u ‘‘derutnom, odnosno raspadnutom stanju‘‘ te da su i dva tuša neunovčiva jer su ‘‘fizički ugrađeni u nekretninu javne plaže kao pripadak‘‘.

Za potraživanja Bačvice plaže naveo je da su tek potencijalna imovina koju tek treba prethodno naplatiti, a u slučaju osporavanja i utužiti ‘‘pa se ne radi o imovini iz koje bi se mogli namiriti troškovi stečajnog postupka‘‘.

Nakon isteka koncesije Bačvicama upravlja Split i gradska tvrtka

Sud je potom pozvao zainteresirane vjerovnike da uplate predujam za ‘‘redovni stečaj‘‘ na što se javila Splitsko-dalmatinska županija i uplatila zatraženi nešto više od 19.000 kuna. Nakon toga privremeni stečajni upravitelj Stjepović bio je izuzet iz izbora za stečajnog upravitelja za područje nadležnosti Trgovačkog suda u Splitu.

Otvaranjem stečaja 12. srpnja bio je imenovan novi stečajni upravitelj Marin Vujević i to, kako se navodi, metodom slučajnog odabira s liste stečajnih upravitelja za područje nadležnosti splitskog Trgovačkog suda.

No, i novi stečajni upravitelj odmah se dopisom obratio nadležnom ministarstvu navodeći da je ‘‘prebukiran‘‘ jer je upisan na listu stečajnih upravitelja za nadležnost tri trgovačka suda - u Zagrebu, Splitu i Zadru.

‘‘Obzirom na nedavno iznenadno nastale poslovne okolnosti koje će u narednom periodu od mene zahtijevati dodatni vremenski angažman i mjesnu odsutnost, molim da me se obriše sa liste stečajnih upravitelja nadležnosti sudova u Zagrebu i Splitu‘‘. ističe Vujević.

Bačvicama sada upravlja Grad Split koji je, nakon isteka koncesije, preuzeo upravljanje najpoznatijom splitskom plažom koju, kako se u medijima navodi, održava u suradnji s gradskom tvrtkom "Splitska obala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:55