sporni natječaj

Bivši HDZ-ov ministar osnovao tvrtku i javio se na natječaj; Ministarstvo zdravstva: ‘Nije dobio nikakav novac‘

Jutarnji je od ministarstva tražio odgovor o ulozi tvrtke bivšeg ministra zdravstva Ljubičića koja se javila na natječaj za eBolnice
Vili Beroš
 Tomislav Kristo/Cropix

- Tvrtka Aenona Consulting d.o.o. (osnivač i direktor Neven Ljubičić, bivši HDZ-ov ministar zdravstva) nema nikakvu ulogu u sklopljenom ugovoru, niti je bilo ikakvih plaćanja prema toj tvrtki - stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva koji su Jutarnjem listu poslali na upit o ulozi tvrtke bivšeg ministra zdravstva Ljubičića, koja se javila na natječaj izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije IT sustava eBolnice, ali kao stručni nadzor, što je objavio Telegram.

Naime, tvrtka Aenona Consulting poslala je jedina ponudu pod grupom B za usluge stručnog koordinatora s ponudom od 1,4 milijuna kuna s PDV-om. No, u Ministarstvu zdravstva ni nakon što su se našli na meti kritika jer nisu željeli portalu Telegram odgovoriti tko je autor platforme cijepise.zdravlje.hr i dalje, čini se, izbjegavaju konkretne odgovore, te se 'skrivaju' iza odgovora tipa da ta tvrtka "nema nikakvu ulogu u sklopljenom ugovoru".

Naime, radilo se o natječaju koji je povezan te su tvrtke DiMeros i Navada, koja se ranije bavila izradom cvjetnih aranžmana, poslale ponudu za posao iz grupe A, a Anona Consulting je poslala ponudu za posao iz grupe B, o čijoj ponudi odluka još, čini se, nije donesena.

Međutim, Ministarstvo zdravstva u svom odgovoru uopće to nije objasnilo već su samo izbjegli odgovor. Naime, o tim ugovorima još je početkom godine u Saboru govorio zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić, a upravo se taj natječaj našao na listi dokumenata koje su istražitelji USKOK-a još u siječnju ove godine zatražili od Ministarstva zdravstva da im se dostave zbog izvida koje su pokrenuli.

Bivši ministar zdravstva iz redova HDZ-a, Neven Ljubičić, tvrtku Aenona Consulting osnovao je svega dvadesetak dana prije isteka roka za dostavu ponuda, a danas i jučer nije odgovarao na pozive. Konkretne odgovore nismo uspjeli dobiti ni od Miljenka Jakopovića iz tvrtke DiMeros koji je sam zaključio da s obzirom da nije jučer odgovorio na pitanja, onda to više ni ne treba te nam je poslao sljedeći odgovor:

-...pošto vidim objavljeni članak očigledno moj odgovor više ne treba. Samo komentar, Hrvatska pošta može prodavati lampione za groblje, mađarska INA može prodavati sendviče, stubička informatička tvrtka ne smije prodavati cvijeće - navodi u odgovoru Jakopović te pojašnjava da "nemam Covid već da je to bila je samo reakcija na Astrino cjepivo te da je na odmoru i dalje…".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:53