SUKOB INTERESA

Bivši čelnici HAC-a kažnjeni, Kajin oslobođen sumnje

 Andrija Lučić/CROPIX

ZAGREB - Nekadašnje čelnike HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića, osumnjičene da su državni proračun oštetili za 22 milijuna, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odlučilo je kazniti sa po 10 tisuća kuna. Povjerenstvo je na današnjoj sjednici zaključilo kako su bivši šef Uprave Prskalo i član Uprave Lovrinčević bili u sukobu interesa jer na kraju svog mandata nisu podnijeli imovinske kartice.

- Sankcija je obustava dijela plaće u iznosu od 10 tisuća kuna - objasnio je šef Povjerenstva Mate Kačan koji je podsjetio kako su istim iznosom kažnjeni i ostali državni dužnosnici koji nisu podnijeli izvješća o svojoj imovini. Pitanje je međutim hoće li Prskalo i Lovrinčević i ostati bez 10 tisuća kuna budući da su HAC-u dobili izvanredni otkaz, a nije poznato jesu li nakon izlaska iz pritvora u veljači, našli novi posao.

- Mi ćemo njima poslati odluke o obustavi plaće. Ako su u radnom odnosu ostat će bez 10 tisuća kuna, a ako nisu, ova naša odluka ostat će mrtvo slovo na papiru - potvrdio je Kačan.

- Podsjetimo, Prskalo i Lovrinčević osumnjičeni su da su zbog namještanja poslova na bojanju tunela Mala Kapela i Sveti Rok oštetili državu za 22 milijuna kuna. Bili su i u pritvoru, a istovremeno su dobili i izvanredni otkaz iz HAC-a.

- Povjerenstvo je na današnjoj sjednici također odbacilo prijavu za sukob interesa protiv zastupnika Damira Kajina. Poznatog IDS-ovca teretili su da je svom vozaču namjestio povoljnu kupnju kuće u Rapcu koja je bila u vlasništvu grada Labina.

Nakon gotovo godinu dana natezanja i novčanih kazni Povjerenstvu su konačno stigle imovinske kartice svih lokalnih dužnosnika. Mjesecima se naime, dio gradonačelnika i načelnika oglušivao na zakonsku obvezu na podnošenje kartica. Neke čeka niti kazne od 10 tisuća kuna nisu natjerale da ispune svoju zakonsku obvezu. Tek nakon što im je, temeljem odluke Povjerenstva i potpuno obustavljena plaća, predali su podatke o imovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 21:50