WILLIAM MONTGOMERY

BIVŠI AMERIČKI VELEPOSLANIK O OSOBNOJ DRAMI 'Mislio sam da imam prehladu, no bilo je ozbiljnije. Hrvatski liječnici spasili su mi život! '

 
 Privatna arhiva

Skrasio se najprije u Cavtatu, a potom u Čilipima. I to su granice iz kojih ne namjerava izlaziti – bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj William Montgomery, za Slobodnu Dalmaciju, prokomentirao je život u vremenu korone, ali se osvrnuo i na američko-hrvatske odnose i globalne promjene.

Iako je već odavno u mirovini, ovaj diplomat dobro je upoznat s političkim prilikama i prognozama za oporavak i budućnost, pa ipak ostaje bez komentara o hrvatskim političarima, jer ipak je odavno “samo zainteresirani promatrač”’.

Kako provodite dane u konavoskoj karanteni?

– Kao i svi ostali, moja supruga Lynne i ja sigurno dijelimo iste osjećaje kao i naši sumještani, frustraciju i anksioznost, bez obzira na to što svi znamo zbog čega je situacija takva kakva jest.

Nekad se osjećam kao da smo na pustom otoku, imamo samo jednu butigu u koju mogu samo nekad, i to s maskom i rukavicama. Ono što mi je pomoglo su duge šetnje – tri do sedam sati penjanja do vrha Sniježnice i drugih viših brda u okolici.

Prehodao sam i cijelu Ćirovu štreku u ovom dijelu Hrvatske, jedino mi je žao što nije dovoljno promovirana u turističke svrhe.

Davno ste izabrali Cavtat kao mjesto u kojemu želite ostati, žalite li zbog odluke i što vas je na koncu zaista zadržalo ovdje?

– Zaljubio sam se u Dubrovnik 1995. godine na prvi pogled, kad sam došao u bivšu Jugoslaviju na svoju prvu veleposlaničku dužnost. Vratio sam se privatno i poslovno još puno puta tijekom svoje diplomatske karijere, to mi je bilo prirodno da, dok sam bio veleposlanik u Hrvatskoj, od 1998. do 2000. kupimo u Cavtatu kuću u kojoj ćemo živjeti kad odemo u mirovinu.

Ni Lynne ni ja nikad nismo požalili, uživali smo i uživamo u otocima, moru, Konavlima i Cavtatu, planinama i brdima okolo, Dubrovniku…

Nakon teške dijagnoze odlučili ste se liječiti u Hrvatskoj, iako ste imali i druge mogućnosti. Vjerujete li još uvijek u taj sustav, i koje su ključne razlike između američkog i hrvatskog zdravstvenog sustava?

– Jednog ponedjeljka u Zagrebu mislio sam da imam prehladu, u utorak je rendgenska snimka pokazala da je to ipak malo ozbiljnije. U petak su mi rekli da imam ozbiljan slučaj raka pluća s 50 posto šansi za operativni zahvat i tek 5 posto šanse za izlječenje.

Znao sam da ako odem bilo gdje drugdje na liječenje, trajat će dulje, rak će nastaviti rasti i brzo dotaknuti status “neoperabilan”. Ne mogu govoriti općenito o hrvatskom zdravstvu, ali mogu o sjajnim liječnicima, kirurzima i sestrama na Jordanovcu kojima sam potpuno vjerovao i koji su mi spasili život.

Šest godina poslije, Lynne i ja poslali smo im fotografiju nas dvoje na vrhu Kilimandžara i rekli im da slobodno podijele s bilo kime tko je u sličnoj situaciji kao što sam bio ja, tako da nemaju dileme hoće li vjerovati tim liječnicima.

Dubrovnik i Cavtat su u malo drugačijoj poziciji od ostatka Hrvatske, pa čak i u pandemiji, zbog fizičke odvojenosti. Bismo li mogli nekako ‘progledati’ i situaciju okrenuti u svoju korist?

– Ironično je da cijeli svijet zna za Dubrovnik, većinom nemajući pojma ni da je u Hrvatskoj. Hrvatski je turizam rasprostranjen, ali Dubrovnik je ipak vodeća destinacija i generator velikih prihoda, ali istovremeno na puno načina Dubrovnik, Cavtat i cijela regija na samom su dnu financijskih prioriteta vaše države.

Kad puše dobra bura, točno se osjeti ta izoliranost, kao da smo na nekom otoku, daleko od kopna. Volio bih vidjeti više infrastrukturnih investicija u ovom dijelu, treba vam to, poput Zračne luke.

Predsjednik Trump ima drugačiji doživljaj Europske zajednice i zemalja članica od svojih prethodnika, posebno vezano uz gospodarske odnose?

– Naš svijet suočava se s nevjerojatnim promjenama – korona, klimatske promjene, globalizacija, migrantske krize… Očajnički trebamo novo vodstvo kako bismo se suočili i rješavali ove, ali i sve ostale izazove koji utječu na nas.

Predsjednik Trump nije dorastao izazovu. Jasno je da lideri Europske unije njega i ne vide kao lidera pa prema njemu imaju vrlo malo poštovanja. To je opasno za Sjedinjene Američke Države, za Europsku uniju, ali i za ostatak svijeta – kazao je William Montgomery za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 19:36