AFERA REMORKER

Bivša šefica računovodstva HGK na suđenju Vidoševiću: ‘Sve sam radila po naredbama nadređenih‘

Za sporne fakture rekla je da su bile u potpisnim mapama te da je na njih uvijek bilo potrebno staviti dva potpisa
Nadan Vidošević, Zdenka Peternel, Josipa Mladinov
 Damjan Tadic/Cropix

Nakon bivšega predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića i šefice njegova ureda Zdenke Peternel danas je svoju obranu u tzv. aferi Remorker iznijela bivša šefica računovodstva Komore Josipa Mladinov.

USKOK je tereti da je Vidoševiću pomogla izvući oko 30 milijuna kuna iz HGK, preko fiktivnoga poslovanja s Igorom Premilovcem, vlasnikom tvrtke Remorker, po kojoj je čitava afera svojedobno nazvana. Mladinov je rekla kako ona nije na svojemu položaju mogla donositi nikakve odluke, već je samo imala ovlast potpisivanja virmana.

- Sve podatke prosljeđivala mi je glavna tajnica Martina Velnić Župić - rekla je Mladinov te dodala da su i ona te njezina suradnica Jasna Mikić samo radile prema naredbama i uputama koje su dobile od nadređenih.

Za sporne fakture, tvrtkama povezanima s Premilovcem, rekla je da su bile u potpisnim mapama te da je na njih uvijek bilo potrebno staviti dva potpisa. Prvo je stavila ona kao šefica računovodstva, ali nakon nje bi se potpisivala ili glavna tajnica ili pročelnica Ureda predsjednika Zdenka Peternel, za koju je Mladinov rekla da joj je također bila nalogodavac.

- Bili ugovori tamo ili ne, ispada da je sve odgovornost šefa računovodstva. S tom praksom bi trebalo prestati i nakon svega bih poručila kolegama koji tamo rade da maknu sve od sebe jer ako za deset godina neki ugovor ispadne sporan, oni će sigurno biti krivi za to - rekla je Mladinov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:04