UHVAĆENA U LAŽI

BIVŠA ŠEFICA POREZNE UPRAVE 'Sud me oslobodio krivnje!' SUD 'Nije oslobođena, samo ne mora platiti kaznu...'

Presuda je postala pravomoćna 12. ožujka 2015., piše u odgovoru glasnogovornika Prekršajnog suda
 Nenad Dugi / CROPIX

Prekršajni postupak koji je bio pokrenut protiv Porezne uprave i mene kao odgovorne osobe završio je oslobađajućom odlukom - rekla je novinarki Jutarnjeg bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Pitali smo je o postupku koji je protiv nje pokrenula Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave pošto je posao u vrijednosti od 3,9 milijuna kuna željela dodijeliti Pismohrani servis d.o.o., tvrtki koju ravnateljica Državnog arhiva dovodi u vezu s premijerovim bratom Krešimirom Milanovićem.

Međutim, s Prekršajnog suda u Zagrebu jučer smo dobili službeni odgovor glasnogovornika Gabrijela Jurine da je u “prekršajnom predmetu drugookrivljenica Nada Čavlović Smiljanec proglašena krivom zbog prekršaja iz čl. 155. st. 1. Zakona o javnoj nabavi, kažnjivo po čl. 182. st. 1. t. 14. i st. 2. istog Zakona, a temeljem čl. 38. Prekršajnog zakona oslobođena je od kazne te joj je određen trošak prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 500,00 kuna, dok je protiv prvookrivljenika pravne osobe (Porezne uprave) optužba odbijena. Navedena presuda postala je pravomoćna dana 12. ožujka 2015.”

Članak 155 Zakona odnosi na to da Državna komisija bez odgađanja poziva naručitelja javne nabave na dostavu dokumentacije u slučaju žalbe i upozorava se na pravne posljedice ako to ne učini u roku.

Ako to ne učini, “novčanom kaznom od 10 do 100 tisuća kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi ili odgovorna osoba u državnom tijelu ili jedinici lokalne i područne samouprave za prekršaj”. Iako je Čavlović Smiljanec bila oslobođena plaćanja kazne, to ne znači da je donesena “oslobađajuća odluka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:45