MILIJUNSKE MULJAŽE

Bivša Miss sporta na meti istražitelja: Vlatki Matić Pivac pretresli kuću pod Sljemenom

ZAGREB - Hrvatski i slovenski kriminalisti pretražuju šest adresa na području Zagreba i Zadra te 12 na području Maribora, u sklopu zajedničke istrage o korupciji u KBM Projektu, hrvatskoj tvrtki kćeri Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), priopćila je slovenska policija.

U Zagrebu su se, zbog sumnje da su aktivno sudjelovali u malverzacijama kojima je NKBM oštećen za oko 30 milijuna eura, a istražuje se i je li za milijunske iznose oštećen i hrvatski državni proračun, pod istragom našli poduzetnik Tomislav Blagus i Vlatka Matić Pivac, trenerica sinkroniziranog plivanja i bivša Miss sporta.

Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih pravosuđu, nitko u ovome trenutku nije uhićen, već se isključivo udovoljava slovenskome zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć, budući da se tamo vodi istraga.

U Hrvatskoj je policija, uz nalog istražnoga suca, pretresla poslovni prostor tvrtke KBM projekt u Draškovićevoj 54. Premda se ispred prostora tvrtke ništa nije moglo vidjeti, kada smo pokušali ući, spriječili su nas policajci. Također, policija je pretraživala i luksuznu obiteljsku kuću bivše Miss sporta Vlatke Matić Pivac na Šestinama. Njezin odvjetnik Gordan Preglej samo nam je potvrdio da je obavljena pretraga po zahtjevu iz Slovenije.

Kako je još prije nekoliko mjeseci objavio list Dnevnik, iz banke se novac izvlačio preko KBM Projekta, koji je od 2006. do 2009. kupovao fiktivna hrvatska poduzeća, osnovana samo radi te prijevare. Novoosnovano bi poduzeće preko noći dobilo višemilijunski kredit od NKBM-a za kupnju zemljišta u okolici Zagreba, Dalmaciji i Slavoniji, a nekoliko mjeseci kasnije bi zemljište preprodao KBM Projektu za dvostruku cijenu. Na taj je način KBM Projekt u tri godine za 60 milijuna eura kupio tvrtke u čijem su vlasništvu bila samo sporna zemljišta, a koja su samo nekoliko mjeseci ranije stajala 30 milijuna. Dnevnik navodi da je Vlatka Matić na taj način zaradila više od deset milijuna eura.

Godine 2006. na jednoj je adresi osnovala četiri tvrtke - Nomia Modus, Nomia Nekretnine, Nomia Tim i Nomia Maxime - a već nekoliko tjedana kasnije NKBM joj je odobrio višemilijunske kredite kojima je kupila zemljište u općini Klinča Sela, koje je platila između deset i dvanaest milijuna eura. Nekoliko mjeseci kasnije poduzeća, koja se nisu bavila ničim osim što su bila vlasnici zemljišta, prodala je KBM Projektu Tomislava Blagusa, i to za 21 milijun eura. Blagus je postao i direktor svih manjih tvrtki koje su osnovane ili, poput četiri Nomije, kupljene s ciljem da se preko njih obavljaju preprodaje zemljišta kojima se izbjegava plaćanje poreza. Sve se nalaze na istoj adresi - Draškovićeva 54.

Direktor je i Multiconsultu, još jedne tvrtke kćeri Nove komercijalne banke Maribor sa sjedištem u Draškovićevoj 54. Prema našem izvoru, sumnja se i na to da se preko tih poslova izvlačio novac iz NKBM-a.

U akciji na slovenskoj strani sudjeluje 85 kriminalista i policajaca, a uhićene su tri osobe. Kako su iz Maribora javljali slovenski novinari, policija je prije sedam ujutro probudila bivšeg predsjednika uprave NKBM-a Matjaža Kovačiča, a pod istragom su i drugi bivši čelni ljudi banke. Matjaž Kovačić, kojemu policija pretražuje kuću u Mariboru, u inkriminiranom je razdoblju istodobno bio i prvi čovjek NKBM-a i predsjednik nadzornog odbora KBM Projekta.

Prema spekulacijama slovenskih medija, u jučerašnjoj akciji policija pokušava utvrditi je li netko od hrvatskih državljana, koji su od KBM Projekta za udjele u poduzećima primili oko 60 milijuna eura, imao transakcijski račun u NKBM-u.

Prema pisanju slovenskih medija, policija istražuje sporne poslove nekretninama u kojima je mariborska banka izgubila milijune, a koruptivni su poslovi omogućili i tvrtki 3Lan da pokuša kupiti slovenski list Večer, vjerojatno kako bi i iz njega izvlačila novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 05:28