ŠTO MISLI PAVE ŽUPAN RUSKOVIĆ

Bivša ministrica turizma: Australski turisti bolje da i ne dolaze. Gradom se šeću pijani i drogirani

DUBROVNIK - U siječnju će se u Dubrovniku za zimske goste prvi put organizirati "šoping ture", obilasci 30-tak gradskih suvenirnica i ostalih trgovina koje nose oznaku "Izvorno hrvatsko". Ture će u početku organizirati gradska Turistička zajednica, a kasnije agencije, i u njima će, s obzirom na skučenost gradskih ulica i malih trgovina, moći sudjelovati maksimalno deset gostiju.

Cilj je da se gostima, koji u moru jeftinih, nekvalitetnih suvenira, teško pronalaze one izvorne, ponude suveniri koje će sa zadovoljstvom kupiti i ponijeti kući kao podsjetnik na boravak u Dubrovniku.

Ta zanimljivost jedna je od mjera Destinacijskog menadžmenta Dubrovnika i ujedno odgovor na kritike dubrovačkih posjetitelja. A oni se, osim loše ponude suvenira, najviše žale na preveliku komercijalizaciju Grada, jednoličnu ponudu ugostitelja, neljubaznost, nedostatak noćnog života i na taksiste, pokazala je anketa provedena ove godine među dubrovačkim turistima. Svi gosti, bez iznimke, oduševljeni su ljepotom spomeničke cjeline Grada i uglavnom nemaju primjedbi na usluge u hotelima, no misle kako mnogo toga što se nudi nije na razini bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa koje je Dubrovnik proslavilo u turističkom svijetu.

Rezultate ankete koja se počela provoditi u kolovozu ove godine i koja je obuhvatila nešto više od 800 turista iz cijele Europe i svijeta koji su tu boravili u glavnoj sezoni i posezoni, predstavila je u srijedu na konferenciji za novinare Pave Župan Rusković, voditeljica Destinacijskog menadžmenta Dubrovnika.

- U Dubrovniku je ove godine bilo više australskih i novozelandskih turista, posebno onih mlađih, no to povećanje nije nešto što nas je obradovalo. Mislim da je bilo bolje da nisu ni došli. Pokušali smo utjecati na organizatore putovanja iz tih odredišta, da nešto poduzmu, jer ćemo inače morati pronaći način da im ne dozvolimo ući u Grad, jer su već kad dođu u Grad pijani i ludi, što je apsolutno neprimjereno za svaki grad, a posebno za Dubrovnik - rekla je Pave Župan Rusković odgovarajući na novinarski upit o tome što se poduzima kako bi se obogatio noćni život Grada.

- U Dubrovnik turisti ne dolaze radi mora i sunca, kao u mnoge druge turističke gradove, nego radi stare gradske jezgre. Zbog toga nam je posebno važna i njihova primjedba na pretjerano velike gužve koje ih onemogućavaju da vide i dožive Grad - rekla je Pave Župan Rusković.

Ta promjedba vezana je uz gužve koje stvaraju putnici s brodova na kružnim putovanjima, no voditeljica DM Dubrovnika napominje kako su ti gosti više nego dobrodošli i potrebni Dubrovniku.

- Utvrdili smo i sa svima koji su u tom poslu dogovorili da je 6000 putnika s kruzera istodobno u Gradu gornja granica. Toga bi se trebalo pridržavati, a o tome smo već obavijestili i kruzing kompanije - kazala je Župan Rusković dodajući da je u ovom slučaju ključno pitanje mjere.

Dubrovački turisti izrazito loše ocjenjuju i ekološku osviještenost svojih domaćina. Za razliku od svijeta gdje se u svakodnevnom životu inzistira na "štedljivoj" javnoj rasvjeti, upotrebi recikliranih materijala, potpuni izostanak brige o tome kod nas je nešto što turisti primjećuju i što nam zamijeraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:22