GLAS PODUZETNIKA

‘Bit će nas 20 tisuća, a to je kritična masa s kojom možemo pokrenuti suštinske promjene‘

Udruga Glas poduzetnika zatražila je na tribini u Virovitici od gradova i općina da konkretnim mjerama pomognu gospodarskom sektoru
Dražen Oreščanin
 Dragan Matic/Cropix

Udruga Glas poduzetnika (UGP) zatražila je u srijedu navečer na tribini “Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije: stanje i prilike“ od gradova i općina da konkretnim mjerama u korona krizi pomognu gospodarskom sektoru i poduzetnicima.

„Dolazi Božić, to je za sve branše jedno od najprofitabilnijih doba u godini pa smo pozvali župana i gradonačelnika da vidimo što nam mogu ponuditi u ovoj situaciji. Mi zapošljavamo, isplaćujemo plaće, no mjere koje su najavljene kao kompenzacija, u iznosu od 4000 kuna nisu dovoljne“, rekao je koordinator UGP-a za Virovitičko-podravsku županiju Zlatko Škrinjar.

Precizirao je kako Grad Virovitica svojim ugostiteljima može smanjiti ili ukinuti posebni porez na potrošnju koji iznosi tri posto i smanjiti prirez.

Izvršni direktor UGP- a Dražen Oreščanin rekao je kako ima puno lokalnih i komunalnih naknada, najma otvorenog i zatvorenog prostora koji se mogu smanjiti ili ukinuti.

„Pojedini gradovi već uveli programe za nadoknada dijelova troškova pogođenim granama poduzetnika, a postoje i kreditne linije za neke razvojne projekte na koje se može primijeniti moratorij i otpis kamata“, kazao je Oreščanin.

Istaknuo je da ta organizacija ima sve više članova kako su covid mjere strože te očekuje da će ih iduće godine biti 20 tisuća što bi, kaže, bila "kritična masa za pokretanje suštinskih promjena".

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako je zadaća lokalne politike poduzetnicima biti partner i pomoći im da na lokalnoj razini otklone što više barijera te naglasio je kako su ugostitelji oslobođeni plaćanja zakupa terasa, a nizom drugih mjera pomaže se i ostalim poduzetnicima.

„One poduzetnike koji su do 30. rujna osjetili gubitke u poslovanju smanjit ćemo komunalnu naknadu na 50 posto iznosa, odnosno do 100 posto iznosa, ako su pretrpjeli štetu u poslovanju veću od 30 posto“, rekao je Kirin.

Dodao je kako se poduzetnici i bez epidemije bore s masom administrativnih prepreka i naglasio kako ih podržava u nastojanjima da se pronađe rješenje koje će za sve biti prihvatljivo.

„Opravdano pitaju tko će državnim službenicima dati plaću ako ih sve zatvore“, rekao je Kirin.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović podsjetio je kako je Županija proljetos pomogla poduzetnicima koji su zbog ‘lockdown’ morali staviti ključ u vrata s isplatom jednokratne pomoć od 1800 kuna za režijske troškove.

„Država je pomogla s 'covid kreditima', a mi smo svakom korisniku pokrili kamatu od 0,25 posto. Pomagali smo stanarima u poduzetničkim inkubatorima kojima tri mjeseca nismo naplatili stanarinu. Za poljoprivrednike smo osigurali milijun kuna potpore male vrijednosti“, podsjetio je Andrović.

Dodao je kako je Županija i dalje otvorena za suradnju te pozvao poduzetnike da se jave s idejama i konkretnim prijedlozima.
Nakon Splita, Zadra, Šibenika, Poreča, Varaždina, Osijeka i Vinkovaca bila je to osma tribina Udruge Glas poduzetnika koja u Virovitičko-podravskoj županiji ima desetak članova.

„U Hrvatskoj nas trenutno ima 13.500, a cilj nam kraj godine dočekati s 15 tisuća poduzetnika. Kako se covid mjere postrožuju i postaju rigoroznije - tako mi imamo sve više i više članova. Očekujemo da će nas sljedeće godine biti 20 tisuća što bi bila kritična masa s kojom možemo pokrenuti suštinske promjene“, rekao je Oreščanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:23