SJEDNICA U SISKU

Biskupi Zagrebačke pokrajine pozvali na molitvu za ratom pogođenu Ukrajinu

Biskupi su raspravljali i o izazovima što ih pred crkvene pastire i dijecezanske Crkve stavlja novonastalo stanje

Vlado Košić

 Goran Mehkek/Cropix

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine u srijedu su s 52. sjednice u Sisku, uputili poziv katoličkim vjernicima na molitvu te da s puno suosjećanja, postom i drugim djelima ljubavi prate što se događa u Ukrajini, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Biskupi su raspravljali i o izazovima što ih pred crkvene pastire i dijecezanske Crkve stavlja novonastalo stanje povezano s ratom u Ukrajini.

Sisački biskup mons. Vlado Košić podsjetio je na posljedice potresa na Banovini kao i na ukrajinsku ratnu krizu koja se događa pred očima cijeloga svijeta.

Mons. Milan Stipić, vladika križevački, govorio je o vjerskom stanju u Ukrajini, s posebnim osvrtom na grkokatoličku zajednicu. Zbog crkvenih veza koje održava s tom vjerničkom zajednicom, mons. Stipić je očitovao raspoloživost za posredovanje, posebno glede prihvaćanja mogućih izbjeglica kao i slanja karitativne pomoći.

Biskup varaždinski mons. Bože Radoš, predsjednik Hrvatskog Caritasa izvijestio je biskupe o koracima koje je do sada poduzeo Hrvatski Caritas. Zajedno s Hrvatskim Caritasom biskupijski i župni Caritasi uključit će se i pridonijeti koliko mogu u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica kao i u slanju potrebne pomoći, istaknuo je.

Hrvatski biskupi su razmotrili i pastoralne događaje na metropolitanskoj i nacionalnoj razini, osobito Dan obitelji koji će se održati u Ludbregu 21. i 22. svibnja te Susret hrvatske katoličke mladeži koji će biti u Bjelovaru 17. rujna ove godine.

Najavili su i ovogodišnja svećenička ređenja: Zagreb, 28. svibnja; Varaždin, 11. lipnja; Sisak, 18. lipnja te Bjelovar, 25. lipnja. Osvrnuli su se i na slavlja zaštitnika pojedinih biskupija u Metropoliji. Napomenuto je da će Varaždinska biskupija 25. rujna proslaviti svoju 25. obljetnicu, a Zagrebačka nadbiskupija priprema u Mariji Bistrici 1. listopada 2022. prigodno slavlje svečanog uručenja završnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:43