BOŽIĆNA ČESTITKA

Biskup Košić okomio se na ‘debelog djeda‘ i Orašara pa napao na sam vrh EU: ‘Pogledajte samo njihovu preporuku!‘

‘Isusa zamjenju neki debeli u crveno obučeni djedovi s dugom bijelom bradom, okruženi nekim vilama i upregnuti u neke saonice i zaprege‘, rekao je Košić

Vlado Košić

 Damir Krajac/Cropix

Pored toga što je u svojoj ovogodišnjoj božićnoj čestitki istaknuo da je rođenje Isusa iz Nazareta preobrazilo svijet te da se radi događaju koji ima "nadvremensko i svevremensko značenje", biskup sisački mons. dr. Vlado Košić u njoj je konstatirao da se Isusovo ime danas "izbacuje iz javnog prostora", i to u "nekada kršćanskim zemljama".

- Iz neke „političke /ili religijske (?) korektnosti“ čak čelnici EU preporučuju da se ne upotrebljava naziv Božić nego samo neka se čestitaju sretni blagdani! Iz ukrasa koji se ovih adventskih dana raskošno razlijevaju po ulicama, trgovima i izlozima izbačen je Isus. Njega zamjenju neki debeli u crveno obučeni djedovi s dugom bijelom bradom, okruženi nekim vilama i upregnuti u neke saonice i zaprege glumeći skandinavske bijele zime kojih u Europi ima sve manje. K tome još se najnovije pojavljuje nekakvi lutak zvan Orašar koji sve više postaje simbol božićnog vremena - rekao je Košić.

- A Isus? Izgubio se ili su ga ljudi namjerno izbacili. A mi smo nekad pravili jaslice s djetetom Isusom, okruženim svetom Majkom Marijom i svetim Josipom, kojima su hrlili pastiri, kraljevi, ovčice, a u štali su Isusa grijali vol i magarac. Taj je prikaz nadahnut Evanđeljem. A prvi ga je javno uprizorio prije točno 800 godina sveti Franjo Asiški, u gradu Greccio u Italiji, dakle za Božić 1223. godine - dodao je sisački biskup.

- Božić je otajstvo koje se samo vjerom razumije. Prema tome ne smijemo osuđivate one koji ne razumiju Božić, jer oni nemaju vjere i stoga ne mogu dohvatiti to otajstvo. A mi koji vjerujemo dužni smo im to otajstvo približiti da bi po našem svjedočanstvu vjere u Kristovo rođenje i oni došli bliže tom Djetetu, Mesiji koji se rodio za sve, baš za sve ljude na zemlji - ustvrdio je Košić.

- Dragi slavitelji Božića, ne stidimo se radovati i biti Bogu zahvalni što nam se rodio Spasitelj - rekao je sisački biskup.

Košić je u prošlogodišnjoj čestitki konstatirao da se nekima ne sviđa kada kaže da je "Božić mali Bog, novorođeno dijete Isus koji je rođen u Betlehemu od majke Marije".

- Misle da je Božić univerzalni blagdan radosti, veselja, praznik zime, djedova koji nose darove djeci, sobova koji voze saonice i vila koje ih prate. Čak vole kazati da je to Božićna priča ili Božićna bajka. Jednako tako proglašavaju svoje gradove božićnim gradovima ili u novije vrijeme adventskim pa slave Advent u Zagrebu, Advent u Sisku, Advent u Petrinji… No, to je ipak netočno i treba upozoriti da je advent kršćansko iščekivanje Božića, a prodaja kobasica, zelja, mladog vina i sl. je sajam, koji bi – kad se već to događa u vremenu adventa – mogli nazvati Adventski sajam a ne Advent - rekao je sisački biskup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:23