JANA ŠPERO

Bila je prva i jedina žena na čelu zatvorskog sustava, a sada odlazi. Doznali smo razlog

Razlog odlaska je taj što je izabrana za predsjednicu međunarodne udruge za probaciju, čiji je istaknuti član bila i ranije

Jana Špero

 Darko Tomas/Cropix

S čelnog mjesta Uprave za zatvorske sustav, 30. kolovoza na vlastiti zahtjev odlazi prva i dosad jedina žena koja je bila na čelu tog sustava, Jana Špero. Razlog je što je izabrana za predsjednicu međunarodne udruge za probaciju, čiji je istaknuti član bila i ranije. Njezinu će dosadašnju dužnost do provedbe javnog natječaja za ravnatelja uprave, što može trajati najdulje šest mjeseci, obavljati državni službenik Zvonimir Penić.

Prije nego je postala čelnica Uprave za zatvorske sustav, Špero je radila na sustavu za probaciju i dala veliki doprinos u njegovu radu, zbog čega joj se prigovaralo da nema razumijevanja za stanje u zatvorskom sustavu.

Međutim, činjenica je da je zatvorski sustav bio suočen s nizom izazova, posebno u doba pandemije, te da se u zatvoru u Remetincu zaredalo i nekoliko smrtnih slučajeva, ali takvih je slučajeva bilo i prije njezina dolaska na čelnu poziciju. Nadalje, zatvorskom sustavu i dalje nedostaje kadrova na što stalno upozorava i Sindikat pravosudne policije Hrvatske u javnim istupima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:49