VAŽNI PARTNERI

Biden čestitao Plenkoviću na trećem mandatu, nije štedio pohvale na račun hrvatskog premijera

Zahvalio mu je na modernizaciji hrvatskih oružanih snaga i na ‘impresivnom‘ hrvatskom vodstvu u osiguravanju europske energetske sigurnosti i diversifikacije

Andrej Plenković

 Damjan Tadić/Cropix

Američki predsjednik Joe Biden gotovo dva mjeseca nakon izbora čestitao je Andreju Plenkoviću na trećem mandatu na premijerskoj funkciji, ne štedeći pritom hvale za njega, modernizaciju hrvatske obrane i odluku o izgradnji LNG terminala na Krku.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes na platformi X podijelila je pismo s Bidenovim potpisom u kojem on čestita Plenkoviću na izbornoj pobjedi i govori kako to pokazuje povjerenje sugrađana u njegov rad.

- Hrvatska je pod vašim vodstvom iskusila nevjerojatan napredak te sam siguran da će nastaviti uspijevati i u vašem trećem mandatu, piše Biden Plenkoviću.

Zahvalio mu je na modernizaciji hrvatskih oružanih snaga i na ‘impresivnom‘ hrvatskom vodstvu u osiguravanju europske energetske sigurnosti i diversifikacije.

Od LNG terminala na Krku neće profitirati samo Hrvatska, nego i susjedne zemlje, smatra američki predsjednik.

Biden piše kako su Hrvatska i SAD ‘bliski saveznici i važni partneri‘ koji su zajedno radili na osiguravanju ‘stabilne, demokratske i prosperitetne budućnosti‘ zapadnog Balkana, ‘čvrsto usidrenog u euroatlantskoj zajednici‘, podržavali Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije i ‘ojačali, proširili i ujedinili‘ NATO savez ‘u ključnom trenutku‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 19:06