SKANDALOZAN PROPUST

Bez nadzora ostavljeno 900 tona kemikalija: Pogon Diokija je ekobomba u srcu Kvarnera!

Dva zaštitara na otoku Krku čuvaju kemikalije izuzetno opasne za život ljudi, flore i faune
 Željko Šop/CROPIX

Dva zaštitara u ovom su trenutku jedine osobe koje u pogonu Dine - Diokija na otoku Krku čuvaju oko 900 tona kemikalija izuzetno opasnih za život ljudi, flore i faune. Radnici, bijesni zbog višemjesečne neisplate plaća, prijete da će napustiti pogone i tako u pitanje dovesti sigurnost postrojenja.

Propusti i posljedice

Kemikalije se nalaze u specijalnim i sigurnim spremnicima pod kontroliranim uvjetima i nema neposredne opasnosti od istjecanja, požara i eksplozije. No, problem je što zaštitu te potencijalne kemijske bombe, čijom bi eksplozijom bili ugroženi životi tisuća na otoku, ali i šire, još nisu preuzele državne i lokalne vlasti. S obzirom na potencijalnu opasnost, lokalne vlasti odmah su nakon početka radničkog štrajka trebale napraviti plan zaštite postrojenja.

Bilo je potrebno angažirati civilnu zaštitu, eventualno pripadnike privatnih zaštitarskih tvrtki, stručnjaka za zaštitu kemijskih postrojenja kako bi se u svakom trenutku imao uvid u sigurnosno stanje. Naime, vrata Dine širom su otvorena potencijalnim teroristima. Jedan dobro organiziran napad mogao bi izazvati nesagledive posljedice.

Prije dvije godine tvrtka DLS iz Rijeke sastavila je izvješće o sigurnosti Dina Petrokemije. U tom su izvješću detaljno opisane posljedice mogućih havarija. U samom izvješću stoji da je u Dini uskladišteno ukupno 40 opasnih tvari.

Zapaljivo i eksplozivno

Tako se navode acetilen, propan, trigonox, vinilklorid, etilen, klor, dizelsko gorivo itd. Prema riječima stručnjaka, izlaganje vinilkloridu izaziva karcinom jetre, a velik dio kemikalija smještenih u Dini je zapaljiv i eksplozivan.

Osnovu proizvodnje u Dini čini proizvodnja vinilklorid monomera, etilen diklorida i polietilena niske gustoće. U izvještaju su navedene posljedice mogućih incidenata u pogonu. Najgore posljedice moguće su u slučaju kolapsa spremnika klora i spremnika klorovodika. U slučaju eksplozija na tim spremnicima i ispuštanja toksičnih tvari zona ugroženosti kreće se i do 4 kilometra od mjesta izbijanja incidenta. Najbliže naselje od pogona je udaljeno 2 kilometra.

Od iritacija do smrti

U slučaju incidenta i ispuštanja 15 tona klora, ovisno o koncentraciji, stanovništvo bi imalo probleme s iritacijom očiju, povraćanjem, glavoboljom, edemom pluća. Vrlo visoka koncentracija može izazvati smrt. U izvješću su također analizirane posljedice istjecanja klorovodika.

Scenarijem je pretpostavljeno istjecanje 110 tona bezvodnog klorovodika i njegova disperzija u atmosferu. U slučaju većih koncentracija dolazi do smrtnih slučajeva. U slučaju eksplozije u krugu od 80 metara od njezina centra moguće su ljudske žrtve, u krugu do 250 metara rušenje zidova, a do 500 metara od centra eksplozije pucala bi stakla na prozorima.

Ako to dosad nije bilo jasno, ovi su podaci jasno upozorenje vlastima da moraju odmah provesti zaštitu pogona kako ne bi bilo teških posljedica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:52