NOVI MODEL

Bez incidenata u školama; od 500-tinjak učenika, samo je desetak odbilo testiranje

Svi ravnatelji s kojima smo razgovarali rekli su da nisu imali nikakvih problema s uvođenjem tog noviteta
 Goran Mehkek/Cropix

- Stiglo nam je nekoliko dopisa u kojima su roditelji prozivali školu zbog uvođenja testiranja i tvrdili da nemamo pravo odlučivati takvo što. Pozivali su se na zaštitu prava djece i štetnost testiranja, ali mi im nismo mogli odgovoriti ništa drugo nego da se obrate Ministarstvu jer mi samo provodimo njihove odluke - rekao nam je Dubravko Deželić, ravnatelj Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, i dodao da je riječ o izuzecima. Testove su podijelili u ponedjeljak, a između 10 i 15 posto roditelja ne želi testirati svoje dijete.

Od ovog su ponedjeljka škole, naime, počele funkcionirati na novi način - samoizolaciju učenika zamijenilo je dobrovoljno testiranje jednom tjedno brzim antigenskim testovima. Idealno, u nedjelju prije spavanja ili u ponedjeljak prije odlaska u školu.

Svi ravnatelji s kojima smo razgovarali rekli su nam da se nisu susreli s nikakvim problemima pri uvođenju tog noviteta u škole jer su roditelji ili pristali testirati svoje dijete ili su potpisali obrazac u kojem to odbijaju.

- Roditelji imaju potpuno pravo odlučiti koju će opciju izabrati za svoje dijete jer je sve ovo ipak dobrovoljno, ali oni koji se protive testiranju moraju znati da škole samo provode ono što im je nametnuto - istaknula je predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević. Prema njezinim informacijama, zasad u školama nije bilo nikakvih incidenata, a tek je od jedan do dva posto djece nakon testiranja otkrilo da su pozitivni na koronavirus, a da prije toga nisu imali nikakve simptome.

Ravnateljica splitske OŠ Plokite Marijana Smoje potvrđuje da u njihovoj školi nije bilo incidenata ni većih problema. Roditelji im nisu slali službene dopise ni e-mailove, ali su se neki usmeno pobunili protiv testiranja. Od 455 učenika zagrebačke OŠ Matka Laginje, samo su roditelji dvoje djece bili protiv testiranja. U OŠ Horvati za to se odlučilo njih 20 posto.

I ravnateljica OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice Sanja Knezić otkriva da je uvođenje novog modela proteklo vrlo mirno.

- Testove smo podijelili još u petak, a izjave još u četvrtak pa su ih neki roditelji vratili potpisane jer ne žele da se njihova djeca testiraju. Takvih je slučajeva ipak vrlo malo, a u razgovoru s roditeljima shvatila sam da neki od njih nisu dobro razumjeli što potpisuju jer su mislili da time daju suglasnost za testiranje, a ne da mu se protive - otkriva Knezić. Dodaje da neki roditelji nisu željeli djecu opterećivati testiranjem jer su ona nedavno preboljela bolest.

- To što se neće baš svi testirati, ne bi nam trebalo predstavljati problem u smislu organizacije. Imali smo, uostalom, u siječnju širenje zaraze u školi, zbog kojeg je bilo oboljele djece i djelatnika pa vjerujem da smo sada neko vrijeme mirni - govori ravnateljica.

Od 520 učenika koliko pohađa OŠ Milana Langa u Bregani, samo ih se dvadeset neće testirati svaki tjedan, otkrio nam je ravnatelj Igor Matijašić.

- Od onih koji su preuzeli testove očekujemo da se kod kuće zaista i testiraju jer nemamo što drugo nego osloniti se na povjerenje da roditelji neće poslati bolesno dijete u školu - kaže Matijašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:56