PROMJENE U VLADI

Berošu se trese fotelja, otkrivamo koja su 3 liječnika u igri za novog ministra i tko je favorit

Neki sugovornici doduše kažu da još postoji mogućnost da premijer Plenković odluči ostaviti Vilija Beroša...

Andrej Plenković, Vili Beroš

 Tomislav Kristo/Cropix

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, i Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, tri su imena koja se spominju kao zamjena za ministra zdravstva Vilija Beroša u proljetnoj rekonstrukciji Vlade Andreja Plenkovića.

Sugovornici s kojima smo razgovarali govore kako se od ta tri imena najviše spominje upravo Ćorušić, koji godinama vodi najveći hrvatski KBC i to mu je veliki plus.

- Činjenica je i da mu je ostalo još kraće vrijeme do mirovine, otprilike koliko i ministarskog mandata ovog saziva Vlade. Upravo zato smatra se da bi mogao provesti reformske rezove, koji su prijeko potrebni, ali stvaraju i neprijatelje i probleme - kaže sugovornik.

Ovo nije prvi put da se Ćorušić spominje kao ministarski kandidat, a posljednji je put to bilo kada je ministar postao Milan Kujundžić.

Neki sugovornici pak kažu kako, s obzirom na velik broj ministara opterećenih aferama, još postoji mogućnost da premijer odluči ostaviti Beroša. S druge strane, njegova se smjena spominjala više puta, no Plenković bi se u konačnici svaki put zauzeo za ministra Beroša.

Ime koje dobro kotira jest i Ivica Lukšić, koji je KB Dubravu preuzeo kao v. d., a kasnije i kao ravnatelj u studenom 2020., u trenutku kada su počele brojnije hospitalizacije zbog epidemije koronavirusa. Nakon što je zamijenio ravnatelja Srećka Marušića, postaje poznatiji javnosti. Došlo je do smirivanja brojnih internih sukoba u bolnici, koja je u to vrijeme glasila kao 'bolnica slučaj', a to je dodatan plus za Lukšića, govore sugovornici.

Inače, Lukšića je ministar Beroš imenovao koordinatorom bolničkog liječenja oboljelih od covida-19 za Grad Zagreb, Zagrebačku, Karlovačku, Sisačko-moslavačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju, najbolji je izbor sugovornika za procjenu pripravnosti bolničkog sustava za Zagreb i sjeverozapadnu Hrvatsku. A imenovan je i za upravljanje respiratorno-intenzivističkim centrom u KB-u Dubrava.

Na kandidacijskoj listi je i Josip Samardžić za čijeg se ravnateljskog mandata bolnica u Slavonskom Brodu našla na desetom mjestu ljestvice najboljih hrvatskih bolnica.

- Naravno u prilog mu ide i stranačka iskaznica i djelovanje u županiji - kaže naš sugovornik. Naime, Samardžić je 2014. postao predsjednik HDZ-a Slavonski Brod, a trenutno je potpredsjednik županijskog HDZ-a.

Ostaje samo vidjeti koja će biti konačna odluka premijera, odnosno hoće li Beroš ostati ministar, a ako ne, koji će kandidat preuzeti ovaj vrući krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:25