OBJAVILI PRIOPĆENJE

Beroševo ministarstvo reagiralo nakon što je otkriveno tko je izradio web ‘cijepise‘: ‘Tendenciozni napisi...‘

‘Tvrtke angažirane na platformi Cijepise transparentno su ugovorene otvorenim postupkom javne nabave‘, poručuju
Vili Beroš
 Cropix

Ministarstvo zdravstva jutros je reagiralo na napise o angažmanu tvrtke Cuspis Vinka Kojundžića rekvaši da su "tvrtke angažirane na platformi Cijepise transparentno ugovorene otvorenim postupkom javne nabave".

- Ministarstvo zdravstva odbacuje sve tendenciozne napise o dodijeli tog posla. Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora. Kako se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, vrijednost ovog projekta se može izraziti na razini procijene od 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om. Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana s servisom za provjeru statusa osigurane osobe. Isplata ostalih stavki slijedit će prema dinamici realizacije pojedinih komponenti - stoji u njihovom odgovoru.

Tvrtka Cuspis, kao i sve ostale navedene tvrtke, nadalje navode, "certificirani su proizvođači programske podrške koji na području informatizacije zdravstva kontinuirano rade već više od 15 godina".

image
Vinko Kojundžić, Cijepise.hr
Screenshot/privatni Arhiv

- Tvrtka Cuspis surađivala je s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je profesor Vili Beroš došao u sustav ministarstva. Važno je naglasiti da svaki plan nabave ministarstva kao i registar ugovora javno su dostupni na stranici Ministarstva zdravstva pod kategorijom Pristup informacijama - Javna nabava. Proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio se transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi - stoji u njihovom priopćenju.

Podsjetimo, platformu cijepise.zdravlje.hr, preko koje se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19, napravila je, prema otkriću portala Telegram, tvrtka Cuspis.

Telegram nadalje piše da su iz Ministarstva zdravstva dosad odbijali odgovoriti na pitanje tko stoji iza platforme s kojom građani od početka imaju problema.

Ime Cuspis grupe ostalo je u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri. Pišu i kako je vlasnik tvrtke Cuspis Vinko Kojundžić te da je tvrtka posljednjih godina, odnosno od 2018. kad je Vili Beroš postao pomoćnik ministra, dobro poslovala s ministarstvom zdravstva.

Kojundžić je kasnije reagirao i za Slobodnu Dalmaciju rekao kako je laž da je njegova tvrtka primila iznos viši od 4 milijuna koliko se pisalo. Tvrdi da je to ukupan iznos, a Cuspisov udio je najmanji i iznosi 196.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:21