UTVRĐUJU SE OKOLNOSTI

Beroš zatražio hitno očitovanje ravnatelja KBC-a Split o okolnostima slučaja mlade trudnice s Brača

Okolnosti u kojima je mlada trudnica s Brača otpuštena iz splitskog KBC-a utvrdit će zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva

Julije Meštrović

 Vojko Bašić/Cropix

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdit će okolnosti u kojima je mlada trudnica otpuštena iz splitskog KBC-a, zbog čega je dan kasnije pobacila u automobilu na trajektu koji je vozio iz Supetra na Braču prema Splitu.

Naime, u srijedu je supetarska gradonačelnica Ivanka Marković u poduljem postu na društvenoj mreži opisala okolnosti događaja s trudnicom koja je u utorak helikopterom prevezena u Split zbog krvarenja, gdje joj je dijagnosticirano da plod nije živ, nakon čega se vratila na Brač, da bi dan kasnije doživjela pobačaj. Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno očitovanje ravnatelja KBC-a Split, Julija Meštrovića, o okolnostima slučaja mlade trudnice.

Dobro opće stanje

Kako doznajemo, ravnatelj Meštrović nakon konzultacija sa svima uključenima naveo je da je mlada žena u 13. tjednu trudnoće u bolnicu stigla u 11 sati te da je ustanovljeno da plod nije živ. Također, njezino opće stanje bilo je dobro te joj je obavljena kompletna laboratorijska obrada.

Dobila je tablete koje se daju za prekid trudnoće i naručili su je za dva dana, kad je trebala biti i hospitalizirana, jer je bio planiran inducirani pobačaj. Iz bolnice tvrde i da je trudnici savjetovano da do prijema u bolnicu ostane u Splitu, odnosno da ne putuje na Brač. Već u srijedu slično je rekao i prof. dr. Marko Mimica, predstojnik KBC-ove Klinike za ženske bolesti i porode.

- Trudnica je dolaskom u bolnicu podvrgnuta standardnom medicinskom postupku, prema svim zakonitostima naše struke. Obavljeni su laboratorijski nalazi, pregledana je. Nakon što je dobila tablete za pripremu pobačaja otpuštena je kući, u dogovoru s pacijenticom, s time da joj je preporučeno da bi bilo dobro da ostane u Splitu - rekao je dr. Mimica i dodao da inače u takvim slučajevima pacijentice otpuštaju. One u bolnici ostaju dva dana, kad dođu po druge tablete koje izazivaju pobačaj.

Loše vrijeme

Tvrdi i da trudnoća ne bi bila spašena da je kojim slučaj trudnica bila dovedena u bolnicu nekoliko sati ranije, jer je plod, prema svemu sudeći, bio mrtav nekoliko dana.

Osim pitanja zašto je i je li trudnica trebala biti otpuštena iz bolnice, na temelju objave gradonačelnice Marković, koja je navela da su gliseri za hitni prijevoz bili pokvareni, postavilo se i pitanje Hitne medicinske pomoći na otoku.

Naknadno je šef Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Leo Luetić rekao da nije točna informacija da su brodovi bili pokvareni, nego da je skiper sugerirao da se ne plovi zbog loših vremenskih uvjeta, zbog čega su zvali helikopter kojim je trudnica, u konačnici, i odletjela u Split. Za Slobodnu Dalmaciju to je potvrdio i skiper koji je rekao da je laž da gliseri nisu u funkciji.

- Imamo dva glisera na raspolaganju i jedan je bio u funkciji. Evo, upravo sam se vratio s intervencije, vozili smo pacijenta iz Supetra u Split - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Zdravko Kovačić, skiper hitne medicinske službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:49