NOVE ODLUKE

Beroš potvrdio: ‘Pripremamo Arenu za prihvat bolesnika‘; Božinović: ‘Kreće se u strogu kontrolu mjera‘

Ministar je na sjednici Vlade rekao i da se predlaže i otvaranje tzv. covid ambulanti
Davor Božinović i Vili Beroš
 Tomislav Kristo/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je na sjednici Vlade iznio najnovije informacije o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj. U uvodu je ponovio podatke koje je ranije objavio Nacionalni stožer, rekavši kako su zabilježena 4154 nova slučajeva zaraze.

- Udio novozaraženih među testiranima u posljednja 24 sata je 33.77%. U bolnici je 1321 osoba, a na respiratoru je za 160 pacijenata, dodao je Beroš.

Rekao je i kako je zbog povećanja dnevnog broja novozaraženih jučer održan sastanak ekspertne skupine u ministarstvu.

- Popunjenost bolnica u Zagrebu je visoka, treba povećati broj kreveta pa i na intenzivnoj njezi. KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice i Dubrava će povećati broj kreveta, a Sveti Duh i Merkur će biti u stanju pripravnosti, rekao je Beroš.

Najavio je i kako se zbog brzog širenja koronavirusa ponovno priprema aktiviranje Arene Zagreb za prihvat covid-bolesnika.

- Predlaže se i otvaranje tzv. covid ambulanti, rekao je Beroš.

Kazao je i kako se primjećuje porast interesa za cijepljenje.

- I dalje se nastavlja trend od preko 70 posto necijepljenih među zaraženima i preminulima. Ubrzano širenje epidemije je očekivano, na što smo upozoravali. Zdravstveni sustav se priprema na novi pojačan priljev pacijenata”, rekao je Beroš i dodao da se mnoge hospitalizacije uz cijepljenje i smrti mogu izbjeći.

- Što bi da 80 posto liječnika nije cijepljeno, tko bi nas liječio?, upitao je i dodao kako treba slijediti njihov primjer.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako se primjećuje trend opuštanja u društvu te da će se ići u pojačanu provjeru i nadzor mjera.

- U tome će sudjelovati policija, a posebno govorimo o nadzoru javnog prometa i ugostiteljskih objekata. Kontrolirat će se i trgovački centri", najavio je Božinović.

Rekao je i kako će Civilna zaštita kontrolirati javna okupljanja, trgovačke centre i ostala okupljanja.

- Prevenirat će se ilegalna okupljanja i kažnjavati pravne osobe koje kontinuirano krše mjere Stožera, rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:53