NEUSPJELI PREKID TRUDNOĆE

Beroš poslao inspekciju u KBC Osijek: ‘Nisam bio zadovoljan njihovim očitovanjem‘

Povod je slučaj pacijentice kojoj je i nakon pobačaja u KBC-u Osijek potvrđena trudnoća, nakon čega je trudnica potražila pomoć u Nizozemskoj

Vili Beroš

 Damir Krajac/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je izjavio kako nije zadovoljan očitovanjem KBC-a Osijek o slučaju neuspjelog prekida trudnoće u toj ustanovi te je poslao zdravstvenu inspekciju koja bi na terenu trebala utvrditi sve okolnosti tog slučaja.

"Dobili smo očitovanje iz KBC-a Osijek koje mene osobno kao ministra nije zadovoljilo, ali isto tako nije zadovoljilo ni zdravstvenu inspekciju. Stoga je odlučeno da zdravstvena inspekcija otiđe u KBC Osijek i vidi na terenu o čemu se radi", izjavio je Beroš tijekom posjeta Bjelovaru.

Povod je slučaj pacijentice kojoj je i nakon pobačaja u KBC-u Osijek potvrđena trudnoća, nakon čega je trudnica potražila pomoć u Nizozemskoj.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić prošloga je tjedna odbacio medijske tvrdnje da je pobačaj obavila medicinska sestra te je najavio da će Ministarstvu zdravstva uputiti očitovanje o tome slučaju.

No, ministar danas kaže da iz osječkog KBC-a nisu dobili potpune informacije koje bi dale odgovor na sva potencijalna pitanja.

"Jedino slanjem zdravstvene inspekcije i sagledavanjem tog procesa možemo zaključiti o čemu se radi, kako u pogledu obavljanja prekida trudnoće tako i u pogledu objavljivanja informacija na mrežnim stranicama", rekao je Beroš aludirajući na objavu na službenim stranicama KBC-a Osijek da je nerođeni život zaštićen Ustavom i Kaznenim zakonom.

Ministar je prošloga tjedna rekao da se istražuje tko je taj tekst napisao, odobrio i objavio.

Upitan za nalaz zdravstvene inspekcije u KB Sveti Duh, vezano u slučaju Mirele Čavajde, potvrdio je da su utvrđeni propusti te je pokrenut prekršajni postupak pred za to nadležnim prekršajnim sudom.

U izjavi novinarima osvrnuo se i na reformu zdravstva, te istaknuo da će se o zdravstvu promišljati na temelju "mapiranja zdravstvenih potreba".

Najavio je funkcionalne integracije i odgovore na moderne izazove. "U reformskim potezima bit će govora i o izmjenama određenih djelatnosti, broja kreveta, što će zdravstveni sustav učiniti funkcionalnijim i financijski održivim", kaže ministar.

Kao važnu stavku izdvojio je ljudske potencijale s obzirom na obavezu osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite, pogotovo kada je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Primarna je temelj zdravstvenog sustava i moramo obiteljskim liječnicima vratiti ulogu i važnost koju su ranije imali, poručio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:08