POTVRDIO NAPISE

Beroš otkrio kada bi moglo doći do velikog popuštanja mjera: ‘Ukidanje maski? Ne mogu vam reći, ali...‘

Svakodnevno promišljamo o tome. Na idućoj Vladi bit će govora o tome, izjavio je ministar zdravstva

Vili Beroš

 Ronald Gorsic/CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš svečano je otvorio preuređeni novi operacijski blok u Klaićevoj bolnici, teško oštećen u potresu. Izvedeni su radovi u vrijednosti od 26,2 milijuna kuna. Otkrio je i da će nove mjere najvjerojatnije biti već ovaj tjedan na Vladi.

Ovo je tek prva ustanova obnovljena nakon potresa. Ministar kaže da bi i on volio da sve ide brže. "Operacija zahtijeva pripreme, pa je obnavljanje ovakve infrastrukture iznimno zahtjevno", izjavio je ministar nakon svečanog otvaranja, a prenosi Dnevnik.hr.

"Bilo bi dobro da ide sve brže, ali idemo pravcem obnove i dalje. Govorimo o izgradnji Dječje bolnice. Vlada je osigurala sredstva iz EU, napravljena je studija izvodljivosti i nadamo se da će projekt Dječje bolnice zaživjeti. Govorimo o reformi zdravstva, ali i ovo je reformski korak. Prvi reformski paket ide u idućem kvartalu, reforma je počela", kaže ministar.

Govorio je i o premijerovoj križaljci, odnosno o nagađanjima da odlazi s ministarskog mjesta.

"Što će mi biti plus ili minus, to je na premijeru. Moj fokus je sad na reformi zdravstva", rekao je Beroš. O svojem mogućem nasljedniku kaže: "Neću spekulirati, niti kalkulirati, u ovome trenutku ja sam ministar zdravstva".

Beroš je komentirao i nagađanja o popuštanju mjera od Uskrsa.

Jutarnji list u utorak je pisao kako se navodno očekuje gotovo potpuno ukidanje mjera vezanih za ograničenje broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenome. Covid potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Nagađa se da se ukida ograničenje radnog vremena i da se ukidaju covid potvrde za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

"Neću vam otkriti kad ćemo skidati maske, ali svakodnevno promišljamo o tome. Na idućoj Vladi bit će govora o tome", otkrio je.

"One će sigurno ostati u zdravstvu i socijali", dodao je ministar o mjerama.

"Blažeg popuštanja mjera sigurno će biti, ali za maske vam ne mogu reći, no svi jedva čekamo popuštanje mjera", naglasio je, piše Dnevnik.hr.

Ministar Beroš opet je u fokusu javnosti i zbog izvješća Državne revizije. Pod povećalom su poslovi s tvrtkom CUSPIS i postupci javne nabave.

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je demantiralo medijske napise o netransparentnom provođenju javne nabave i pogodovanju tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića, poručujući da je sve postupke provelo u skladu sa zakonom, uvažavajući pritom preporuke Državnog ureda za reviziju. Ministarstvo je demantiralo informacije da su se milijunski iznosi za usluge tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića plaćali prije dospijeća plaćanja, kao i da su mijenjali naputak o jednostavnoj nabavi s ciljem da skoro pola milijuna kuna vrijedan posao dodijele neimenovanom izvođaču bez objave u oglasniku.

Na jednostavnu nabavu u 2020. godini potrošeno je 5,1 milijuna kuna bez PDV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:49