‘MINISTAR U SJENI‘

Beroš kaže da su za Ćorušića odgovorni svi osim njega, nazvali smo i Milinovića: ‘Šuškalo se...‘

Ministar zdravstva Vili Beroš nema namjeru ništa poduzeti protiv ravnatelja KBC-a Ante Ćorušića...

Ante Ćorušić
 

 Davor Pongracic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš nema namjeru ništa poduzeti protiv ravnatelja KBC-a Ante Ćorušića, dopustit će mu da i dalje bude, kako tvrde kritičari, ministar u sjeni, a ne smatra ni da sam treba dati ostavku za kaos i bezakonje koje vladaju u njegovom resoru.

Ćorušić do daljnjeg može biti miran unatoč svemu - ukidanju zakonskog prava žena na prekid trudnoće, gomili manipulacija, stvaranju ekspertnog tima koje nije imalo ovlasti za donošenje odluke o slučaju M.Č. ali ju je prejudicirao da bi potom M.Č. javno prozvao da ne želi čuti glas svoga djeteta, otkrića da je jednoj pacijentici izvadio krivi jajnik, a onda javno otkrio identitet, a sada i otkrića tjednika Nacional da je 2009. pod utjecajem alkohola prijetio pištoljem pred djecom i bio prisilno odveden u Vrapče. Zato što je u emisiji "Nedjeljom u 2" javno iznio osobne podatke i dijagnozu pacijentice, čime je prekršio Zakon o liječništvu, Zakon o zaštiti prava pacijenata i Kodeks medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore, povjerenstvo HLK je u ponedjeljak donijelo odluku da će zatražiti očitovanje od Ćorušića zbog mogućeg kršenja Kodeksa.

"Mora otići!"

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruga za prava pacijenata upozorila je da "osoba poput Ćorušića koja je prekršila sve moguće zakone, kodekse i pravila ne bi smjela nikada više biti u kontaktu ni s jednom pacijenticom" i poduzela je sve moguće pravne korake; DORH-u su uputili kaznenu prijavu protiv Ćorušića zbog otkrivanja profesionalne liječničke tajne, na adresu Hrvatske liječničke komore poslali su zahtjev za oduzimanjem licence za rad, od ministra Beroša očekuju da zatraži od Upravnog vijeća bolnice razrješenje Ćorušića s mjesta ravnatelja, i na koncu od Agencije za zaštitu osobnih podataka da mu odrede sankcije.

Beroš se pravi kao da se to njega ne tiče. Tvrdi da smjena Ćorušića nije u njegovoj ingerenciji. Smatra da su odgovorni i zaduženi svi samo ne on; da je njegov slučaj u nadležnosti HLK, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Nacionalnog povjerenstva za zaštitu prava bolesnika: "Nemam ingerenciju za odlučivanje o ovakvim slučajevima, postoji procedura. Do mene je došla inicijativa koja se odnosi na neke inkriminacije koje se stavljaju na teret Ćorušiću, no sačekat ću postupanje institucija. A kada one donesu svoj pravorijek, odlučit ću što dalje", ustrajan je Beroš.

Što se, pak, tiče otkrića da je Ćorušića policija zbog obiteljskog nasilja odvodila u Kliniku za psihijatriju Vrapče, Beroš kaže da je "postupanje glede tih inkriminacija već ranije završeno jer nisu iz mog mandata". Jučer je ispao još jedan kostur iz Ćorušićeva ormara: 2009. godine bio je hospitaliziran jer je pod utjecajem alkohola pred svojom djecom mahao pištoljem i prijetio samoubojstvom. Ćorušić jučer nije odgovarao na poziv. No, ne planira podnijeti ostavku, neslužbeno saznajemo.Inače, Ćorušić je imenovan za ravnatelja u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, kada je na čelu Upravnog vijeća bio Željko Krznarić i to na prijedlog tadašnjeg ministra Darija Nakića koji danas kaže: "Ćorušić je za vrijeme mog mandata imenovan za ravnatelja zbog organizacijskih sposobnosti koje je pokazao u Petrovoj bolnici". Nakić smatra da je Ćorušić sposoban kao rukovodeća osoba.

"Šuškalo se..."

Darko Milinović, u čijem mandatu je Ćorušić barem dva puta hospitaliziran zbog alkoholizma i nasilja, tvrdi da do njega nije stigla nikakva prijava. "Za to sam prvi put čuo kad se o Ćorušiću spekuliralo kao kandidatu za ministra. Šuškalo se, ali ništa javno", kaže Milinović i naglašava da je problem ako su te činjenice bile poznate i prije njegova imenovanja. Ne želi reći što bi napravio da je sada ministar.

HUBOL jučer nije direktno imenom prozvao Ćorušića nego tek načelno upozorio na kršenje prava pacijenata i povjerljivost podataka o njegovom identitetu, zdravlju i medicinskoj dijagnozi. Nisu zaboravili upozorili "masovne medije da i u njihovom slučaju iznošenje medicinskih podataka bez dozvole pacijenta predstavlja kršenje zakonskih prava pacijenata".

Ministru Berošu poslali smo pitanja: hoće li smijeniti Ćorušića i zatražiti pokretanje odgovornosti predstojnika Petrove bolnice, Slavka Oreškovića. Nismo dobili konkretan odgovor, osim da su upoznati s tom inicijativom. Preskočio je odgovor i na pitanje može li osoba poput Ćorušića biti na čelu KBC-a i uživati autoritet i njegovo povjerenje. Na pitanje zašto je dozvolio da jedno paratijelo presuđuje o slučaju za koje uopće nije nadležno, uzvraća:

"Činjenica je da je zdravstveni sustav dostupan svim pacijentima. U slučaju da se liječnici pozivaju na zakonsko pravo priziva savjesti, svaka ustanova obvezna je osigurati obavljanje prekida trudnoće na zahtjev. Pravo liječnika na priziv savjesti i zakonsko pravo žene na pobačaj ne isključuje jedno drugo."

Beroš je izjavio kako bi mu bio osobni poraz da se "žene šalje u bilo koju drugu državu na zdravstvenu zaštitu". No, ipak ne baš takav poraz da bi dao ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:47