POKRENUTA ISTRAGA

Beroš je znao za skandal u zadarskoj bolnici? ‘Slao sam mu videozapise. Pa i malo dijete bi vidjelo da tu nešto ne štima‘

Nakon što je otkriveno da su zadarski liječnici četiri godine istovremeno radili u privatnim i javnim ustanovama, DORH je pokrenuo istragu o ovom slučaju

Opća bolnica Zadar

 Luka Gerlanc/Cropix

DORH je pokrenuo istragu vezano za slučaj u Zadru u kojem su zadarski liječnici istovremeno radili u privatnim i javnim ustanovama, javlja Dnevnik.hr. Četiri godine zadarski liječnik i liječnica umjesto da tijekom radnog vremena obavljaju preglede u općoj bolnici, odrađivali su preglede u njezinoj privatnoj poliklinici.

Za to su i pisali prekovremene i odobravali si plaćene dopuste. Tako su bolnicu oštetili za 25 tisuća eura. Zbog ovih sumnji, liječnica je i privedena pa puštena da se brani sa slobode. O tome je već govorio i nezavisni zadarski vijećnik.

"Ja sam slao videozapise sa skupštine gdje sam postavljao to pitanje i liječničkoj komori i Viliju Berošu. Strašno je da oni nisu našli za shodno da to proanaliziraju jer i malo dijete bi vidjelo da tu nešto ne štima", rekao je Marko Pupić Bakrač, vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije.

Istraga je pokazala da su oboje tijekom radnog vremena u bolnici obavljali preglede u poliklinici te da su to radili četiri godine.

"Imate situaciju da ljudi od 80 godina imaju staračke mrene i da ne mogu doći na preglede dvije ili tri godine. Zamislite koliko im to snižava kvalitetu života", rekao je Pupić Bakrač.

"Zatražio sam hitno očitovanje od ravnatelja zadarske bolnice. Ukoliko se dokaže da se u javno zdravstveno ustavni operirala samo jedna osoba s kataraktom, a u privatnoj istovremeno pet ili šest osoba, potpuno je jasno da to nije dobro", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

I dodaje da svaki dan čuje prigovore na takve situacije. Kako bi smanjio liste čekanja, ministar je krajem prošle godine slao i dopis ravnateljima da mogu uskratiti odobrenja za privatni rad liječnika. Tko je to uopće učinio ne spominje, ali opet poziva ravnatelje.

"Želim da ravnatelji ispitaju takve situacije i sankcioniraju takvo ponašanje. Možete očekivati daljnje korake u saniranju ove problematične situacije i izmjenjivanje pravilnika", rekao je Beroš.

Iz Udruge za zaštitu prava pacijenata kažu kako je ovo problem koji predugo traje.

"Svi pacijenti koji idu privatno, a ne mogu to ostvariti u državnoj bolnici morali bi dobiti povrat troškova za uslugu koju su morali napraviti privatno i to bi bio jedini pošteni način prema pacijentima", rekla je Jasna Karačić iz Udruge za zaštitu pacijenata.

Privedena liječnica dobila je mjeru opreza i zabranu rada u općoj bolnici Zadar. Liječnik koji je s njom radio tek treba biti ispitan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:18