PRAVOMOĆNA PRESUDA

Beroš izgubio na sudu, prijavio mladića zbog oštrih poruka na Fejsu: ‘Ministar bi trebao imati viši prag tolerancije‘

Optuženi, naime, nije negirao da je poslao poruke ministru, ali je tvrdio da nije imao stvarnu namjeru prijetiti mu

Vili Beroš

 Damir Krajac/Cropix

''Poruke upućene oštećeniku iskazane su neprimjerenim, čak i uvredljivim rječnikom, međutim ne mogu se, po stavu ovog drugostupanjskog suda, tumačiti kao prijetnja upućena oštećeniku, već kao neprimjerena i uvredljiva kritika rada oštećenika'', stoji u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Varaždinu kojom je M. S. (28) iz Belišća oslobođen optužbe za prijetnje ministru zdravstva Viliju Berošu.

Belišćanin je, naime, u razdoblju od 2. do 27. listopada 2020. godine u tri navrata putem Messengera poslao tekstualne poruke Berošu. Prvo mu je 2. listopada napisao: ''Ima Boga, a ima i pravde. Bit će i malo sreće da hrvatski puk prestane biti uspavan, prestane žmiriti, prestane biti mulast i neorganiziran. A taj dan, kada prestane biti takav, bit će i Sudnji dan svima vama...'' Potom mu je 26. listopada napisao: ''Danas si i službeno postao ubojica!'' te konačno 27. listopada: ''Što ne odgovoriš ubojico? Doći će taj dan, sudit će tebi svaki Hrvat.''

Kod Beroša su te poruke izazvale ''strah, tjeskobu i uznemirenost'' pa je sve prijavio policiji, a oni Državnom odvjetništvu koje je protiv M. S. podiglo optužnicu. Mladića se teretilo da je ''drugome ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio i uznemirio, a kazneno djelo je počinjeno prema službenoj osobi u svezi s njegovim radom.'' Konkretno je optužen za kazneno djelo protiv osobne slobode prijetnjom.

Općinski sud u Osijeku u prvostupanjskom je postupku 31. prosinca 2021. osudio M. S. na zatvorsku kaznu u trajanju od 8 mjeseci, uvjetno na tri godine, a izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja Beroša u trajanju od tri godine, pri čemu mu ne bi smio prilaziti na manje od 100 metara niti s njime uspostavljati bilo kakav kontakt. Žalbu na takvu presudu uložili su i DORH, ali M. S. putem svog odvjetnika Dražena Srba iz Osijeka. DORH je tražio da se kazna preinači i da M. S. bude osuđen bezuvjetno na osam mjeseci zatvora, dok je obrana tražila da se presuda ukine ili vrati prvostupanjskom sudu na ponovno postupanje.

''Oštećeni Beroš nesporno je u inkriminirano razdoblje bio ministar zdravstva i član Stožera civilne zaštite RH i kao takav je javna osoba i stoga bi trebao imati viši prag tolerancije prema bilo kakvoj kritici koja mu je bila upućena dok je provodio politiku. Poruke okrivljenog bile su vrijednosni sud i oštra kritika postupanja ministra i jednog od rukovodećih osoba Stožera civilne zaštite", pisalo je u žalbi optuženog.

Županijski sud u Varaždinu ocijenio je da je njegova žalba osnovana, a DORH-a bespredmetna. Optuženi, naime, nije negirao da je poslao poruke ministru, ali je tvrdio da nije imao stvarnu namjeru prijetiti mu. Ministar je, inače, u svom iskazu kao svjedok rekao da se ne sjeća od koga je primio poruke, ali da su one ''sadržavale neistine i prijetnje koje su ga uznemirile i povrijedile.'' Sud je u konačnici zaključio da su poruke ministru, nedvojbeno kao službenoj osobi, ''zapravo izraz revolta i nezadovoljstva radom oštećenika u Stožeru civilne zaštite RH u vrijeme epidemije Covid-19, dakle u doba mnogih ograničenja u životu i radu građana RH i obolijevanja mnogih građana s velikim brojem umrlih.''

''Razmatranjem riječi upućenih oštećeniku od strane optuženika ne može se zaključiti da bi se u konkretnom slučaju radilo o ozbiljnoj prijetnji zlom koja bi oštećenika doista uznemirila ili ustrašila, pa su u radnjama optuženika izostali bitni elementi terećenog kaznenog djela, zbog čega radnje optuženika nisu kazneno djelo'', zaključio je sud u Varaždinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 22:19