PROMJENE U STRANCI

Bernardić o radikalnim prijedlozima Grbinovog stranačkog vrha: SDP nema smisla bez ljudi

Bivši predsjednik stranke Davor Bernardić nije htio komentirati prijedloge aktualnog Predsjedništva stranke
Davor Bernardić
 Marko Todorov/Cropix

Prijedlog Predsjedništva SDP-a na čelu s Peđom Grbinom da se raspuste gradske organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu njegovi bliski suradnici u srijedu nisu ocijenili dramatičnim ni problematičnim dok je bivši šef stranke Davor Bernardić poručio da "SDP nema smisla bez ljudi".

U očekivanju subotnje sjednice Glavnog odbora na kojoj će članovi odlučiti o raspuštanju zagrebačke i slavonskobrodske organizacije i vodstva međimurske županije, što protivnici aktualnog vodstva tumače kao pokušaj "čistke" i nastojanje Grbina da u potpunosti zavlada strankom, iz protivničkog tabora mogu se čuti nagađanja da ti prijedlozi neće proći na Glavnom odboru, ali i da ovakve inicijative vode raskolu i raspadu SDP-a.

Bivši predsjednik stranke Davor Bernardić nije htio komentirati prijedloge aktualnog Predsjedništva stranke, tek je za Hinu kratko izjavio da će "sve što ima za reći, reći na Glavnom odboru u subotu i da SDP nema smisla bez ljudi".

Potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je novinarima u Saboru da je na Predsjedništvu glasao za te odluke. "U Zagrebu i Slavonskom Brodu članovi ostaju članovi, samo se u 45 dana oni reevidentiraju, nije to neka prevelika drama. Uzrok tim prijedlozima su rezultati izbora koji nisu baš sjajni ni u Zagrebu ni u Slavonskom Brodu, ali i breme koje tišti pogotovo zagrebačku organizaciju još od vremena Milana Bandića", pojasnio je argumente za ovakve prijedloge Predsjedništva.

"Nije to ništa epohalno nego jednostavno 'clean start' i prednost ako će SDP Grada Zagreba znati iskoristiti za budućnost. Nismo sad na Himalaji nego smo na dnu, ali ako se znamo penjati i imamo uspješne i pametne ljude, a ja se nadam da imamo, i naši vijećnici u Gradskoj skupštini moraju tu priliku iskoristiti. Ovo je nešto normalno što se događa u manje-više svim političkim strankama", kazao je.

Na pitanje ponavlja li se Grbinu situacija koju je imao Bernardić, koji je protiv sebe imao saborski Klub zastupnika, Hajdaš Dončić ustvrdio je da brend SDP-a za sada vrijedi 18 posto i tako će i opstati. "Rejting SDP-a zadnjih godinu dana ne pada i manje-više, tu je negdje i tako će i ostati. Hoće li se netko isključivati iz svakodnevne rasprave iz Kluba, to ostaje na njemu.

Neće ga netko od nas isključiti nego to ovisi o pojedincima, kako će reagirati. I kao što ja nisam SDP, tako ni većina ljudi u Klubu nije SDP. SDP je malo šira baza i malo šira ideja. Ne vidim neki epohalni problem u prijedlozima Predsjedništva", ocijenio je Hajdaš Dončić.

Arsen Bauk napomenuo je da u Statutu SDP-a ne postoji mehanizam raspuštanja članstva nego raspuštanje organizacijskog oblika, ali time članovima ne prestaje članstvo. "To je statutarna promjena iz 2018. godine jer je tada već ocijenjeno da je institut koji je prije postojao bio uvredljiv i ponižavajući za veći dio lojalnih, dobrih i korektnih članova koji zbog nekih drugih moraju ispunjavati pristupnicu. Dakle, raspuštanja članstva nema", naglasio je.

"Što se tiče prijedloga Predsjedništva o raspuštanju organizacijskih oblika u nekim organizacijama, o tome će se izjasniti Glavni odbor i tek ćemo onda moći govoriti o raspuštanju. Ovo je jedan test za Predsjedništvo ima li povjerenje Glavnog odbora ili nema. Mislim da ne moramo nikome crtati koje bi bile konzekvence da Glavni odbor odbije prijedlog Predsjedništva", smatra Bauk.

Upitan može li donošenje odluke o raspuštanju dovesti do raskola u SDP-u, Bauk je kazao da ne bi išao tako daleko u ocjenama posljedica odluka Glavnog odbora. „To će se vidjeti iz rasprave. Ja o raspadanju stranke, propadanju, potapanju slušam od 2003. godine kada smo prvi put izgubili izbore za Hrvatski sabor.

Nakon toga smo ih još jednom dobili, kao i u nizu jedinica lokalne samouprave. Jedna od prvih lekcija koju smo dobili je da ne odgovaramo na hipotetska pitanja, pa ću je sada i primijeniti“, odgovorio je na pitanje o budućnosti stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:54